HEY GİDİ GÜNLER

Bu kare TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün ‘1 Nolu eski Misafirhanesi’nde çekildi. Dini bayramlarda sitede oturan aileler ve ünite müdürleri, bayramlaşma için misafirhanede bir araya gelirdi. Yıl, 1975. TPAO eski Bölge Müdürlerinden Talat Atalay, eski idari işler müdürü merhum Çetin Yıldırım ve Petrol mühendisi Abdurrahman Yaşar’ın da aralarında bulunduğu eski petrolcüler, eşleri ile birlikte bayram hatırası böyle poz vermişti.

HAVUZ BAŞLARINDA YER KALMAZDI

1970’li Yıllarda Batmanlı gençler, TPAO’nun havuz başında stres atardı. Burası TPAO’nun eski ‘2 Nolu Yüzme havuzu.’ Dönemin gençleri, yazın çok sıcak geçen Batman’da akşam serinliği ile birlikte soluğu havuz kenarında atardı. İşte Atılgan ailesinin havuz hatırası… Şehmus, merhum Ahmet, Dilaver, Veysel, Esma ve Saliha Atılgan, TPAO havuz başında çektikleri bu siyah-beyaz karenin üzerinden 40 yıl geçti.

DÜĞÜN MÜZİK EKİPLERİ VARDI

Batman’da bir dönemler düğün müzik ekipleri vardı. Yıl 1979. Batman'da yeryüzünün en güzel düğünlerini coşturan mahalli müzik ekipleriydi. Mahalli sanatçılar, sazlı sözlü, cümbüş ve erbane gibi enstrümanlarla düğünleri renklendirirdi. Eski sanatçılardan Cafer Göze'nin müzik ekibinde yer alan simalar; Şemsettin Kalkan, Osman Bayam, Şehmus Kalkan ve Cafer Göze, bağlama ve darbukayla objektiflere böyle yansımıştı.

RESMİ BAYRAMLARIN ADRESİ

Batman’da 70’li yıllarda resmi bayramların adresi TPAO’nun emektar sahasıydı. Osman Bayam ve kardeşi Meral hanımla, 45 yıl önce 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nda TPAO stadında bayram hatırası çekmişti. Osman ve kardeşi Meral Bayam, yıllar öncesinde yöresel kıyafetlerle bayram törenlerine katılmıştı.

BATMANLI GENÇLER MODANIN TAKİPÇİSİYDİ

Yıl, 1975… TPAO tesislerinin bulunduğu Site Mahallesi’ndeki eski çamlık bölgesi gençlerin buluştukları yerdi. Petrol Ortaokulu eski öğrencilerinden Osman Bayam ile Mehmet İlçin’in, çamlık bölgesinde çektiği siyah-beyaz karede o dönemler Batmanlı gençlerin İspanyol geniş paçalı pantolonları ile geniş yakalı gömlek dikkat çekiyor.

Editör: TE Bilişim