İL SEVİNCİ BÖYLE KUTLANMIŞTI

10 Nisan 1990’da dönemin Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal, Batman’ın ‘İl’ olduğunu tek kanal olan TRT’den duyurmuştu. Batman ile birlikte Şırnak’ın, Türkiye’nin yeni ‘İl’leri olduğunu açıklayan merhum Özal’ın ‘İl’ müjdesi Batmanlıları sokağa dökmüştü. Batman’ın son Kaymakamı merhum Ali Ülger ve dönemin Belediye Başkanı Ataullah Hamidi ile birlikte pikap araçla kent merkezinde büyük bir araç konvoyu ile il sevinci yaşamıştı. Halen Ankara’da bürokrat olarak görev yapan Selman Yüksel, sürücülüğü yaptığı araçta Belediye eski Zabıta komiseri Tahir Taşkın ve dönemin bazı Belediye ünite müdürleri de bulunmuştu. Bu karenin çekildiği yer ise, eski Kaymakamlık binasının olduğu SSK hastanesi kavşağı idi. Kaymakam Ülger ve Başkan Hamidi, Batmanlıları böyle selamlamıştı.

İLÇENİN SON YÖNETİCİLERİYDİ

1957 ila 1990 Tarihleri arasında Siirt’in İlçesi olan ‘Batman’ 16 Mayıs 1990’da Türkiye’nin 72’nci ‘İl’i olmuştu. Yıllarca ‘İl’ mücadelesini veren Batman’ın, nüfusu üç kat büyük olduğu Siirt’ten ayrılması petrol kentlilerin düşüydü. Batman’ı memleketi Malatya kadar seven merhum Özal’ın, ‘İl’ kararını açıklamasıyla birlikte dönemin Belediye Başkanı Ataullah Hamidi, araç konvoyu turunu, gün boyu Batman’ın cadde ve sokaklarında düzenlemişti. Pikap aracı üzerinde Batmanlıları selamlayan son Kaymakam Ali Ülger ile eski Belediye Başkan koruması Zabıta Naif Yıldırım, uzun bir süre önce yaşama veda etti. İl sevincini yaşayan simalardan da geride bu kare kaldı.

ŞEHRİN ALTIN ANAHTARI ÖZAL’A

Tarih, 25 Temmuz 1990… Batman’ın ‘İl’ oluşunun ardından Cumhurbaşkanı Turgut Özal, beraberinde getirdiği Batman’ın ilk Valisi Tuncer Perçinler’i de petrol şehrinde Batmanlılarla tanıştırmıştı. Cumhuriyet alanında düzenlenen ‘İl’ kutlama şenliğine merhum Özal ile eski Bakanlardan Abdulkadir Aksu, Mustafa Taşar ve bazı bakanlar ile Siirt eski Valisi Atilla Koç da katılmıştı. Batman eski Belediye Başkanı Ataullah Hamidi, Cumhuriyet alanındaki törenden sonra şehrin altın anahtarı ile fahri hemşehrilik beratını Özal’a sunarken, objektiflere böyle yansımıştı.

BATMAN’DA SIRA DIŞI BİR KARŞILAMA TÖRENİ

Merhum Turgut Özal, Batman’da bu karşılama töreninde şaşkınlığını gizleyememişti. İki dönem Batman Belediye Başkanlığı ve üç dönem de Milletvekilliğini yapan Ataullah Hamidi, 25 Temmuz 1990 tarihinde petrol şehrinin ‘İl’ Şenliği törenlerine katılan eski Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal için ‘sıra dışı’ bir karşılama töreni yapmıştı. Eski hava limanı yol güzergahındaki, eski Tekel binalarının önünden SSK hastanesi kavşağına kadar 1000’i aşkın büyük ve küçük baş hayvanları cadde kenarına kesim için getiren eski Başkan Hamidi’ye, merhum Özal ‘Bu kurbanları azad ettim’ sözlerinin ardından küçük-büyük baş hayvanlar mezbahaneye gönderilmişti. İşte eski Belediye çalışanlarından Şehmus Beytüt, Selman yüksel ve iş insanı Sanayi Teleke de karşılamada yer alan kitle arasında yer almıştı.

Editör: TE Bilişim