PETROL EMEKÇİLERİNİN İLK KONUTLARI

Yıl, 1973… Petrol-İş Sendikası Batman Şubesi, dönemin petrol emekçilerine yönelik tek katlı konutlar yapmıştı. Ziya Gökalp Mahallesi’nde 1973 yılında yapılan toplam 148 konut, ‘Petrol İşçileri Yapı Kooperatifi’ projesi adı altında hayata geçirilmişti. Batman eski SSK Hastanesi arkasında yapılan toplam 148 konut, 1973 yılının Temmuz ayında dönemin petrol emekçilerine teslim edilmişti. İşte o konutların yerinde şimdilerde çok katlı apartmanlar var.

BATMAN RAFİNERİSİ ÇEKİRDEK KADROSU

Yıl, 1955. Batman Rafinerisi’nin tesis grup ekibi bir arada. İlk Rafineri Müdürü Hasan Göker’in ekibinde Hayrettin Bezmen, Necla Aksan, Saffet Kıyası ve Seyfi bey vardı. Batman’dan sonra Ankara’ya atanan Göker, Ankara-Ersan hanında Batman Rafinerisi’ndeki ilk ekibiyle uzun süre çalışmıştı.

BATMAN SONRA ANKARA’DA YOLLARI KESİŞMİŞTİ

Özer Altan ve Ozan Sungurlu, 1950 ve 1960’lı yıllarda Maden Teknik Arama Enstitüsü’nden sonra TPAO’ya da yıllarını veren başarılı petrol sektörünün yöneticileriydi. Şimdilerde TPAO’nun yan kuruluşu olan TPIC’in kurulmasında da çaba gösteren Altan ve Sungurlu’nun gençlik yılları, petrol şehri Batman’ın çevresindeki ‘kara altın’ dağlarında geçmişti.

BU EKİP BATMAN’DAN ANKARA’YA GİTTİ

1970’li Yıllarda TPAO Batman Bölge Müdürü Fadıl Teymur’du. Ankara’nın yolunu tutan bu ekibin çoğunun ilk petrol yolculuğu Batman’da geçti. Rıfat Bayazıt, Tuncay Tumay, Kemal Işık, Hulusi Berilgen, Aydın Demirer, Latif Kayıran, Osman T. Ünal. (Oturanlar) Samim Yener, Ümran Arıca, Alaaddin Balcı, Muharrem Akman ve Hilmi Doğan, dönemin TPAO Genel Müdürü Korkut Özal’la buluştukları o anı bu kareyle ölümsüzleştirmişlerdi. Bu karede yer alanların çoğu hayatta değil.

BATI RAMAN’DA TUBİNG YARILDI

Uzun yıllar Batman Bölge Müdür Yardımcılığını yapan Mehmet Ergüder, daha sonra Trakya Bölge Müdürlüğü’ne atanmıştı. Vahit Kuzuoğlu, Melih Genca, Emrah Karaduran ve Yalçın Altan gibi uzman petrolcülerle çalışan Ergüder, unutamadığı Batı Raman Dağı’ndaki bir hatırasını şöyle anlatıyor; “Batı Raman’da Work-over’dayım. Takım kopmuş, aşağıya düşmüş. Sondaj kuyusu direkmeni yukarıda, bir baktık, elevatörü kapatmamış, gözümüzün önünde tubing paldır-küldür aşağıya düştü. Tubingin boydan boya yarıldığını ilk defa o zaman gördüm.” 

Editör: TE Bilişim