RAFİNERİ’DE PARFÜM OSMAN VARDI

Türkiye’nin ilk petrol rafinerisi Batman TÜPRAŞ, 1984 yılına kadar TPAO bünyesindeydi. İki petrol kuruluşu iç içeydi. Batman eski TPAO yöneticilerinden Mehmet Ergüder, TPAO eski Personel Müdürü Musa Yıldız’ın aralarında bulunduğu rafinerinin, eski ünite müdürlerinden İbrahim Yanıkömer, Nihat Öğütçü, sürekli gazla iç içe olduğundan sık sık parfüm kullandığı için ‘Parfüm Osman’ lakabını alan Osman bey,Tulga Ulaş ve Arkan Ünal’la eski misafirhanedeki kokteylde objektiflere böyle yansımıştı.

BATMAN’DAN ÜNLÜ PETROLCÜLER GEÇTİ

Yıl, 1978… Burası TPAO Batman Bölge Müdürlüğü eski Park Restaurant salonu. Kristal park olmadan ünite müdürleri burada yemek ve etkinliklerde bir araya gelirdi. Bir zamanlar Batman’da adlarından başarılarıyla söz edilen önemli simalar; Arkan Ünal, Yalçın Altan, Akif Güneri, Mehmet Yamaç, Nihat Öğütçü ve Numan Oğuz.

PETROLCÜLER, BATMAN SICAĞINA DA ALIŞKINDI

1970 Yılının Haziran’ın son haftasında staj yapmak için başkentten Batman’a gelen petrol mühendisleri, sıcak havayı bile sevmişti. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde bir süre çalışan petrol sondaj mühendisi Hüseyin Gürcan, 50 yıl öncesini şöyle anlatıyor; “Sınıfça Batman’a gittiğimizde petrol kentinin sıcağını, petrol dağlarını, insanlarını ve her şeyden önemlisi TPAO Batman tesislerini ve mühendislerini tanıma fırsatını bulmuştuk. Bu staj bize mesleğimizi daha çok sevdirmişti, bir an önce mezun olup TPAO’da çalışma azmimizi kamçılamıştı.”

BU ALTI PETROLCÜNÜN YILLARI BATMAN’DA GEÇTİ

Melih Genca, Yalçın Altan, Süreyya Ekim, Alaaddin Kayıhan, Samim Tatlı ve Özer Altan gibi ünlü petrolcülerin yılları Batman’da geçti. Petrol şehri Batman’da hem Bölge Müdürlüğü hem de ünite müdürlüğünü yaptıktan sonra Genel Müdürlük görevine kadar da yükselen bu petrolcülerin bir bölümü şimdilerde aramızda değil ama adları yaşıyor.

İLK YÖNLÜ SONDAJ BATI RAMAN’DAN YÖNETİLDİ

TPAO tarihinde ilk yönlü sondaj, Batı Raman sahasında yöneltildi. Yalçın Altan, Batı Raman Dağı’nın kara altında tam bir deneyim merkezi olduğunu söylüyor ve Batı Raman’ın önemine dikkat çekiyor; “İlk yönlü sondaj, ilk deniz sondajlı mühendislik bizim dönemimizde oldu. İlk yönlü sondaj da Batı Raman’dan yönetildi. Vahit Kuzuoğlu yönetimindeki ilk sondaj deneyimi başarılı olmuştu.” Hüseyin Gürcan, Abdurrahman Yaşar, Vahit Kuzuoğlu ve Tacettin Dölek’ten oluşan bu ekip, yıllar öncesinden Batı Raman’dan ilk yönlü sondajı yöneten ekip unvanını elde etmişti.

Editör: TE Bilişim