ATLARLA PETROL SAHASINA YOLCULUK

Yıl, 1936. Burası şimdilerde Batman-Mardin il sınırındaki Midyat’ın Hermes köyü. Basbirin-1 kuyusundan sonra ikinci sondaj kuyusunu Hermes köyü yakınında açan Maden Teknik Arama Enstitüsü başındaki Bolulu Cevat Eyüp Taşman, beraberindeki ekiple atlarla Hermes köyüne olan yolculuğu at sırtında yapmıştı.

VALİ, İLK PETROLCÜLERİ MANASTIRDA AĞIRLAMIŞTI

1933 Yılında Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ‘kara altın’ın izini süren ilk petrolcü Cevat Eyüp Taşman, İhsan Ruhi Berent ve ABD’li bazı petrol mühendislerle birlikte komşu Mardin’in yolunu tutmuştu. Dönemin Mardin Valisi Küçük Talat bey, konuklarını Deyrulzafaran manastırında ağırlamıştı. ABD’li petrolcüler, yıllar öncesinde gördükleri manastıra hayran kalmışlardı. O dönemler Mardin Valiliği, konuklar için manastırda ağırlama yeri açmıştı.

MAYMUNİYE BOĞAZINDA PETROLCÜLER

1940’lı Yılların başında Maymuniye Boğazı’nı mesken edinen Maden Teknik Arama Enstitüsü’nün petrolcüleri, 1952 yılına kadar burada kaldı. Raman ve Şark Petrolleri’nin Arama ve kuruluşunda Maymuniye Boğazı’ndaki 2 katlı taş yapılı evde ünlü petrolcülerin yanı sıra devletin üst düzey bürokratları ve Bakanları da ağırlanmıştı. İşte Mehlika ve Cevat Eyüp Taşman çiftinin o tarihi konakta ağırladıkları heyetle çektikleri hatıra kare.

BİR ZAMANLAR YEŞİLTEPE

İş insanı Selahattin Arı’nın uzun yıllar Başkanlığı’nı yaptığı Yeşiltepe, Batman’ın köklü amatör takımlarındandı. Yıl, 1987. Eski 16 Mayıs şehir stadında Yeşil-Kırmızılı ekibin eski yöneticilerin de aralarında bulunduğu ve son maçta şampiyonluğu kaçıran kadro; (Ayaktakiler) İlhan Çağlar, Abdurrahman El, Selahattin Arı, kaleci Yener, Veysi Ayhan, Necat Tunç, Orhan Arı, Nihat Tan, Aydın Biçici, Batman eski Cezaevi Müdürü Ali İhsan Kuyumcu ve Burhan Fidanlık. (Oturanlar); Levent, Veysi Tan, kaleci Hayrettin, Nihat Biçici, Ramazan Beycur, Bedrettin Alkan, Mahmut Akyol, Ramazan Hiç Yılmaz, Zeki Turan ve Emrullah Çağlar.

NEREDE O ESKİ GENÇLERBİRLİĞİ

Batman eski amatör kümeden bir fotoğraf da Gençlerbirliği’nden. TPAO emeklisi Edip Kızılbulut’un uzun yıllar Başkanlığını yaptığı Gençlerbirliği’nin kaptanı Abit Aydın’dı. Mehmet Boğa, Hikmet, Ahmet, Yusuf ve Veysi Görnü’nün de formasını giydiği Batman’ın köklü amatör takımlarından Gençlerbirliği, kolej gibi bir ekipti. İşte eski SSK hastanesi önündeki bir kıraathane önünde hatıra fotoğraf çeken Gençlerbirliği’nin eski futbol futbolcularının 1990 öncesinden çektiği hatıra kare.

Editör: TE Bilişim