İLK RAFİNERİNİN TEMELİNİ ONLAR ATTI

Yıl, 1953… Batman ovasında DDY Batman Gar’ı dışında tek yapının olmadığı yıllardı. Amerika’dan satın alınan rafineri gelmeden Maden Teknik Arama Enstitüsü’nün çekirdek kadrosundaki uzman petrolcülerden Dr. Muzaffer Baştaymaz, Mustafa Cam, Oğuz Avdan, Necati Ergun, Abdurrahman Durukal ve Zeki Akmen, Türkiye’nin ilk rafinerisinin temelini atarken, objektiflere böyle yansımıştı. Batman’ın eski ovası rafinerinin yükselmesiyle yarım milyonluk şehre dönüştü.

VARİL DOLUSU HAMPETROL

Bu fotoğraf karesi şimdi ki DDY Batman Garı’nın arkasında çekildi. Bu yer aynı zamanda ilk pilot rafinerisinin yeriydi. Raman Dağı’ndaki ilk kuyulardan elde edilen ham petrol, boş varillere dolduruluyordu. Hampetrol işleyen pilot rafinerinin etrafında biriken asfaltla dolu variller, Konya ve Eskişehir Belediyeleri’ne cüzi rakamlarla gönderilmişti.

RAMAN-8’DEN SONRA RAMAN-9

Raman Dağı’nda ilk petrolün bulunduğu yıl, 1947 idi. Dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün 1948 yılında ziyaret ettiği kuyunun hemen bitişiğinde açılan Raman-9’da da ‘kara altın’ fışkırmıştı. Dönemin yüksek petrol mühendisleri Necdet Egeran ve Abdurrahman Durukal, petrolün bulunduğu kuyuda üretime başlaması için petrol emekçileriyle objektiflere böyle yansımıştı.

İLK PETROLCÜLER BÖYLE KARŞILANMIŞTI

Yıl, 1934… Batman’ın Siirt’e bağlı olduğu yıllar... 14 Haneli İluh köyünde konaklama yeri bulmayan Türkiye’nin ilk diplomalı petrolcüsü Bolulu  Cevat Eyüp Taşman ve İhsan Ruhi Berent’in de aralarında bulunduğu petrolcüler, Siirt Halkevi bahçesinde böyle ağırlanmıştı.

FÖTR ŞAPKALI PETROLCÜLER

1934 Yılında Siirt-Mardin ve Diyarbakır bölgelerinde petrolde ilk yüzey araştırması yapan ikisi ABD’li biri de ilk yerli petrolcü Cevat Eyüp Taşman’dı. Sıcak bir yaz mevsiminde fötr şapkalarıyla bölgede yüzey araştırması yapan bu ekip, Güneydoğu’da ‘petrol var’ mesajını vermişti.

Editör: TE Bilişim