SOSYALLEŞMENİN MEKANI KAHVELERDİ

1970’li Yıllarda avucuna sığmayan petrol kentinde sosyalleşmenin adreslerinden biri de kahve ve çayhaneler idi. Elma Sokağının birleştiği 16’ncı Cadde girişinde Şafak Çayevi’nde çevresindeki esnaflar, hafta sonu bir araya gelirdi. Bir dönemler Midyat ağırlıklı esnafın oturduğu Elma Sokağı çevresindeki eski esnaflardan bazı simalar; “Fevzi İşcan, Sabahattin Akdeniz, Bercez Ediz, Zeki Şen, Faysal İşcan, Hame Akın ve Veysi Tan.”

EML’DE ELEKTRİK BÖLÜMÜ MEZUNLARI

Yıl, 1977. İlk eğitime açıldığında adı ‘Sanat Enstitüsü’ olan Batman Endüstri Meslek Lisesi’nin Elektrik Bölümünün bazı öğretmenleri ile öğrencilerinden hatıra bir kare. O döneme ait siyah-beyaz karede yer alanlar; “Hasan Törün, Şakir Petek, Ahmet Bulgan, Fahrettin Enecür, Ahmet İpek, B. Kavak, Alaattin Aktaş, Ferit Demir, Hüseyin Ekmen ve Fahrettin Kaçar.” Bu karedeki öğrencilerin çoğu şimdilerde Batman dışında kalıyor.

AKYÜREK MAHALLESİ ŞEN BİR SEMTTİ

Batman’ın Akyürek Mahallesi, bir dönemler Site’den sonra en fazla petrol emekçilerinin oturduğu semtti. Bir zamanlar petrol kentinin gözde mahallesi Akyürek, büyük bir aile fotoğrafını gözler önüne seriyor. Akyürek, mahallesinin isim babası da TPAO’nun ilk personel Müdürü Midyat Akyürek’tir. Batman dışındaki ailelerin ağırlıklı olduğu ve eski yerel sanatçılardan Hüseyin Göze ailesinin de uzun bir süre kaldığı Akyürek’te yılları geçen Göze ailesinden İsmail Göze, oturdukları tek katlı evin bahçesinde hatıra karede yer alanları şöyle anlatıyor; “Ailece 1970 yılında çektiğimiz siyah beyaz karede, ablam Safiye, annem Ayten, komşumuz Ali İpekşen, kardeşlerim İbrahim ve Hüseyin Göze de var.”

YAŞAMININ YARISI LİSELERDE GEÇTİ

Batmanlı emekli eğitimci İzzettin Çağrı, meslek hayatının büyük bölümünü Batman ve Beşiri ilçesindeki liselerde geçirdi. Batman Milli Eğitim Müdür Yardımcılığının yanı sıra Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü görevini de başarıyla sürdüren Çağrı, 1980 yılı öncesinde Batman Lisesi’nde görev yaptığında İlkay Saroz ve Mualla Mutluer ile makamında çektiği hatıra kare. Çağrı kısa bir dönem Belediye Başkan Yardımcılığı görevinde de bulundu

53 YIL ÖNCESİNİN 19 MAYIS BAYRAMI

Tarih, 16 Mayıs 1970… Site Mahallesi’ndeki Atatürk İlkokulu ile Petrol Ortaokulu öğrencilerinin renk kattığı resmi bayramdan geride kalan bir kare. Batman’ın ilk Ortaokulu’nda eğitim gören Nurten, Ahmet ve Murat İltun kardeşlerin, emektar saha olan TPAO stadyumundaki ‘bayram hatırası’ karesinin üzerinden tam 53 yıl geçti.

Editör: TE Bilişim