1900’LÜ YILLARIN HASANKEYF’İ

Tarihi ilçe Hasankeyf’te 1908 ila 1934 yıllarını gösteren siyah-beyaz kare… O dönemler Dicle nehrini kelek ve ‘sal’larla geçen Hasankeyflilerin, giydikleri kıyafetler günümüzde Hakkari bölgesinde vatandaşların giyim tarzını çağrıştırıyor.  Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’te bu manzara şimdilerde yok. 2500 Yıllık eski köprü Ilısu Baraj gölü altında kaldı. Karedeki iki sima ise hayata veda etmeden  son kez tarihin gölgesinde bu pozu verdiler.

PETROLCÜLERİN KELEK-SAL YOLCULUĞU

1930’lu Yılların başında Dicle nehrinin diğer yakasındaki Savur ve Nusaybin’de petrol aramalarının yüzey çalışması yapan Türkiye’nin ilk diplomalı petrolcüsü Bolulu Cevat Eyyüp Taşman idi. Beraberinde Amerikalı bazı petrol mühendisleriyle Mezopotamya coğrafyasında yaklaşık 100 yıl önce ‘kara altın’ın izini süren Taşman, sonradan Dicle’nin hemen karşısındaki ‘Raman Dağı’nda petrolü keşfeden ilk petrolcülerdendi. İşte Taşman’ın, 1930’larda Dicle nehrini sal’la arkadaşlarıyla birlikte geçerken, tarihi köprünün ayakları da siyah-beyaz kareye böyle yansımıştı.

ŞEN İŞHANI HATIRASI

Yıl, 1984… Burası, bir zamanlar Batman’ın eski iş merkezlerinden Şen İş hanı… Ulu Cami’ye bitişik olan iş merkezinde ressam-tabelacılık yapan eski emektarların 39 yıl önce çektiği hatıra karede; Şemsettin Tüzün, Mehmet Ali Balibay, merhum Zeki Ertekin ve ‘maceracı’ lakabıyla bilinen Faruk Zariç var. Bir zamanlar petrol kentinin kalbinin atıldığı Şen iş merkezinde ressam ve tabelacılar bulunurdu. Şehir büyüdü,  ressamlar da mekan değiştirdi. İşte kentin eski iş merkezinde maceracı Faruk Zariç’in mekanı önünde dört emektar ressamın hatıra karesi. Merhum ressam Ertekin, 1982 yılında Türkiye gençler kategorisinde Petrolspor’da gol kralı olmuştu.

GÜLPAŞA HOCA, LİSEYE VEDA ETMEDEN

Batman Lisesi Kurucu Müdürü Gülpaşa Sezer, büyük emek verdiği eğitim yuvasına ‘veda’ etmeden katıldığı son resmi bayram törenlerinden biri de 1973 yılındaki 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı etkinliğiydi. TPAO emektar sahasına komşu olan eski ‘Beyaz Saray’ binasının görüldüğü karede öğrencileriyle hatıra kare çeken öğrenciler arasında Sevgi Görgün, Fatma Hamulu ve Zeliha Bacak da bulunuyor. 

BAYRAM TÖRENLERİ PANAYIR GİBİ OLURDU

Çocukluğu ve gençliği Batman’ın Meydan Mahallesi’nde geçen Batman’ın ilk Sağlık memuru Artvinli Nurettin Bağcı’nın oğlu sanatçı Yüksel Bağcı, resmi bayram törenlerinin yapıldığı TPAO’nun emektar stadını şöyle özetliyor; “Stadyum çevresi panayır yerine dönerdi. Baloncular, kepçeyle açık buzlu su satıcıları, ekmek arası bol biberli haşlanmış nohut satanlar, halka tatlı satanlar, termosta dondurma satıcıları, meyan kökü şerbet satıcıları ve uçkun satanlar.” 1982 Yılının 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nda TPAO Stadında gösterilere katılan Orhan Tavukçu ve Şirin Yılmaz da bulunuyor.

Editör: TE Bilişim