100 YIL ÖNCESİNİN GİYİM TARZI BÖYLEYDİ

Burası, Hasankeyf… Yaklaşık 100 yıl önce Dicle nehri kıyısında çekilen siyah-beyaz karede tarihi ilçede oturan Hasankeyflilerin, giyim tarzını da gözler önüne seriyor. Kafası ile boynuna puşi ve atkı geçiren ilçe sakinleri, yelek ve şalvar benzeri pantolon ile lastik ayakkabısıyla dikkat çekiyor. Hasankeyf kalesinden Dicle nehrine inen merdivenler ise ‘Ilısu Baraj Gölü’ havzası altında kaldı.

ATATÜRK İLKOKULU’NDA İLK ÖĞRETMEN

1955 Yılında açılan Site Mahallesi’ndeki ilkokulda iz bırakan öğretmenlerden biri de Mustafa Şahin idi. Batman’ın başarılı diş hekimlerinden Emin Güven, mezun olduğu Atatürk ilkokulunda yılları geçen ilkokul öğretmeni Şahin’i şöyle anlatıyor; “Mustafa hoca mavi gözlü ve yakışıklı bir eğitimciydi. 1’nci ve 5’ci sınıfa kadar öğretmenliğimizi yaptı. Okulumuzun sevilen öğretmenlerindendi.” Cumhuriyet alanında 1959 yılındaki 23 Nisan Bayramında Mustafa Şahin, öğrencileriyle birlikte çektiği bayram hatırası.

BAŞARILI ÖĞRENCİLERDİ

Yıl, 1958… Batman’ın Site Mahallesi’ndeki Atatürk İlkokulu bahçesinde öğrencileriyle hatıra kare çeken emektar emekçi Mustafa Şahin. Siyah-beyaz karede yer alan öğrenciler; “Eski Milli hakem merhum Bülent Yavuz, Diş hekimi Emin Güven, emekli Yarbay Ali Bal, Cengiz Yılmaz, Ahmet Eren, Cemil Gök, Fethi Baysal ve Fahri bey.”

GÜLBARAJ’DA PİKNİK GÜNLERİ

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’ne ait İkiztepe (Gırbereşik) köyü yakınındaki Gülbaraj su pompası tesisi, 40 yıl öncesinde gençlerin piknik alanıydı. Yıl, 1975… Batman Lisesi mezunlarından Beşir Şen, Fahri Tunç, Fetullah Tekince, İrfan Tapan ve Muhittin Arık (önünde teyp çalar) Gülbaraj tesislerinde çektikleri hatıra kare.

SİTE’DE OKUMAK BAŞKAYDI

1950’li Yıllarda ilk eğitim yuvaları ‘Site Mahallesi’nde açıldı. 1955 Yılında Atatürk İlkokulu açıldı, ardından Petrol Ortaokulu… TPAO ve TÜPRAŞ Batman Rafinerisi eski ünite müdürlerinin çocuklarının eğitim-öğretim gördüğü Site Mahallesi’ndeki okullardan mezun olan fotoğraf sanatçısı İrfan Tapan, sınıf arkadaşı Salih Bayar ile 1974 yılında Site Mahallesi’nde eski çamlık bölgesindeki siyah-beyaz fotoğrafı.

Editör: TE Bilişim