BATMAN’IN İLK LOKANTACISI

1950’li Yılların başında Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinden Petrolkent’ine gelen merhum Cuma Yılbaşı, ilk lokantacı esnafıydı. Birinci Cadde, Cumhuriyet Bulvarı ve eski Küçük Sanayi Sitesi’nde yıllarca lokantacılık yapan Cuma usta, tadına doyum olmayan kaliteli kebabıyla Batmanlıların takdirini kazanmıştı. Halen eski Küçük Sanayi Sitesi’nde çocuklarının işlettiği Cuma Usta lokantasında 80'li yıllarda üç oğlu İsmet Yılbaşı ve korona virüs salgınında hayatını kaybeden Bahri ve Bilal Yılbaşı kardeşler ile Tahir Aydın ustanın da aralarında bulunduğu Cuma usta’nın eski çalışanları ile bu hatıra kareyi çekmişti. DDY istasyonunda ciğerci Mehmet Zahit, Vedat Arıca, Kıvırcık İsmet ve Veysel Yılbaşı da bulunduğu siyah-beyaz karede Cuma Usta’nın mahdumları ve eski çalışanları bir arada.

1995’İN RAMAZAN’IN DA DEMİREL

1995 Yılının Ramazan ayında Batman'a konuk olan dönemin Cumhurbaşkanı merhum  Süleyman Demirel, yine hakkın rahmetine kavuşan eski Belediye Başkanı Salih Gök ve eski Yazı İşleri Müdürü merhum Nurettin Sapan'la objektiflerimize böyle yansımıştı. Demirel'in yanında dönemin OHAL Valisi Necati Bilican, Eski Zabıta Müdürü Hasan Şanlı, BASKİ eski Müdürü Ömer Ayrılmak ve bazı ünite müdürleri de karşılamada bulunmuşlardı.

MALABADİ KÖPRÜSÜ HATIRASI

Yıl 1994. Dönemin Batman Belediye Başkanı Salih Gök'tü. Konya eski Belediye Başkanı ve Milletvekili Halil Ürün, dönemin bazı belediye başkanları ile Batman'a çıkarma yapmıştı. 94 Yılında Batman Belediyesi ünite müdürleri Mehmet Ali Tunç, Nezir Aydın, İshan Aslanlı, Mehmet Şah Yiğit ve eski Belediye Meclis üyelerinden Salih Sevim ve Mahmut Tileği ile Beşiri eski Belediye Başkanı Ahmet Çiftçi de Malabadi köprüsünde objektiflere böyle yansımıştı.

RAMAN’DA 73 YIL ÖNCESİNİN PETROLCÜLERİ

Burası Türkiye’de petrolün ilk bulunduğu Raman Dağı’nda 1949'da çalışan petrol mühendisleri zorlu kış şartlarında bile görevlerinin başından ayrılmazdı. Kar yağışının yer yer diz boyu bulduğu Raman dağında Hasan Hüseyin Ural, Tahsin Mete, Ahmet Ardıç, Mehmet Uygun ve Cahit Bostancı'nın kar üzerinde çektikleri hatıra karenin üzerinden tam 73 yıl geçti.

RAMAN’I MESKEN TUTMUŞLARDI

Raman Dağı’ndan siyah beyaz bir kare daha. Tarih 3 Mart 1948… 74 Yıl öncesinden ilk petrolcülerden Necdet Egeran, Amerikalı Raiders, Cevat Eyüp Taşman, Kanadalı sondör Coroner, baş sondör Woody, Prof. Delothzy ve Vechi Bereketoğlu ile birlikte Raman’da açmayı planladıkları yeni petrol kulelerini masaya yatırmışlardı.

Editör: TE Bilişim