YERYÜZÜNÜN EN GÜZEL DÜĞÜNLERİYDİ

Tarih, 1965. Yer, Yeni mahalle. Adı her ne kadar adı Yeni Mahalle olsa da Batman’ın eski semtlerinden biri de Yenimahalle'dir. 60 Yılların başında salon ve binaların olmadığı Petrol kentinde düğün törenler, sokak ve caddeler de yapılırdı. Eski semt sakinlerinden ve şimdi Avrupa’da yaşayan Mehmet Özdaş'ın, ağabeyinin düğünü Yeni Mahalle’de yapılmıştı. Dönemin mahalle gençlerinden Sıtkı Özbek, Mahmut Ceylan, Hüseyin Akınbay ve Halil Yıldız’ın düğün töreninde çektiği hatıra siyah beyaz kare.

1955’DE İLK ORTAOKUL

Batman’ın ilk ortaokulu Site Mahallesi’nde Petrol Ortaokuluydu. 1955-56 Yılında kapılarını eğitime açan Petrol Ortaokulu’nun ilk Müdürü eski Devlet Bakanı Egemen Bağış'ın babası Abdullah Bağış’tı. 1960 Yıllarda CHP’den Batman Belediye Başkanlığı adaylığını bırakan Bağış, seçilemedi. Bağış, daha sonra Kıbrıs’taki bir okula atanmıştı. Daha sonra Ortaokul Müdürlüğü’ne Ankaralı Özcan Demirel, atandı. Beden Eğitimi öğretmenliğini Elazığlı Münir Hoca, müzik öğretmenliğini de Konyalı Ahmet hoca yapmıştı. Batman’daki ilk ortaokulun öğretmenleri 1967 yılının 23 Nisan'ında Cumhuriyet mahallesindeki objektiflere böyle poz vermişti.

ORTAOKUL’DA İLK TÜRKÇE ÖĞRETMENİYDİ

Batman'ın tarihi ortaokulu konumunda olan Site Mahallesi’nde Petrol Ortaokulu’ndan tarihi bir kare daha. Okulun ilk Türkçe öğretmeni Şener Kaya, vatani görevine giderken son kez öğrencileri ile hatıra fotoğraf çekmişti. Okul girişindeki kapıda Batman'ın ilk ortaokul öğrencilerinden merhum Yaşar Tangüner, Ramazan Yılmaz, Bahattin Cevheroğlu ve Rıfat Şengül ile hatıra kare çekip Batman'a veda etmişti.

PETROLSPOR’DA YETİŞTİLER

62 Yıllık kulüp Batman Petrolspor, bir zamanlar ‘futbol okulu’ gibiydi. 60’lı Yıllarda bile futbol tutkusunun yaygın olduğu Batman'da yediden yetmişe öğrenciler, Petrol’ün formasını giyebilmek için Site’deki emektar sahanın yolunu tutardı. 1968 Yılında TPAO stadında hatıra kare çekenler arasında Devlet Hastanesi eski Başhekimi Dr. Ahmet Yıldız, Petrolspor'un emektar kalecilerinden Mithat Atalay ve Kırmızı-Beyazlı ekipte forma giyen Müjdat Demir, dikkat çekiyor. Kısıtlı imkanlarla amatörce mücadele eden üç fedakar, sima şimdilerde Batman dışında yaşıyor.

1990’LARIN EĞİTİMCİLERİYDİLER

Batman'ın ‘İlçe’den ‘İl’e geçiş sürecinde eğitim camiasında saygın simalar vardı. Uzun bir süre önce Cengiz Topel İlkokulu'nda görev yapan Necmi Karatay ve Batman'ın çeşitli eğitim yuvalarında iz bırakan Kocaelili Dinçay hoca ve arkadaşları TPAO Kristal Park’ta düzenlenen ‘Öğretmenler Günü’nde çektikleri hatıra kare.

Editör: TE Bilişim