CUMHURİYET’TE İLK MODERN APARTMANDI

Yıl, 1984. Batman’ın iş insanlarından ve yıllarca gıda sektöründe hizmet veren Mehmet Emin Elüçünmüş, Turgut Özal Bulvarı’na komşu olan Cumhuriyet Mahallesi’ne ilk kaloriferli modern binayı kazandırmıştı. Gülistan Caddesi girişine yaptığı iş merkezinin ardından şimdi ki Telekom Başmüdürlüğü binası karşısına da modern bina kazandıran merhum Elüçünmüş’ün yaptığı 40 yıllık bina sağlam yapısıyla yıllara meydan okuyor.

PETROL ARAMA İŞLETME İDARESİ’NİN İLK EKİBİ

1930 Yılının sonunda Amerika’ya geri dönen Türkiye’nin ilk yüksek petrol mühendisi Cevat Eyüp Taşman, ülkede yaptığı petrol arama çalışmalarını uluslar arası kongrede gündeme taşımıştı. 1933 Yılında Türkiye’de kurulan ‘Petrol Arama ve İşletme Dairesi’nin başına geçen Cevat Eyüp Taşman’ın ekibinde yer alan ABD’li Bill Woodsonh, John Shirley, İhsan Ruhi Berent, Samuel Russell ve Vincent Yocum’un, Basbirin-1 petrol sahasında 87 yıl önce çektikleri hatıra kare. Bu alanda yıllar sonra TPIC, TPAO adına yeni sondaj kulesi kuruyor.

HİNDİ ÇİFTLİĞİNDE BİR BAKAN

Yıl, 1997. Dönemin Batman Valisi Salih Şarman’ın, Akça (Tilmiz) köyü karşısında yaptığı ‘Hindi Palaz’ı çiftliği ‘tartışma’ konusu olmuştu. Refah-Yol döneminde 1996-97 yılları arasında Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı yapan Mustafa Demirci, tartışmalı hindi çiftliği tesisinde incelemelerde bulunmuştu. Batman eski Milletvekili Alaettin Sever Aydın, Tarım İl Müdürü Erdal Özer ve Şube Müdürü Emin Canpolat’ın da eşlik ettiği eski Bakan Demirci, objektiflerimize böyle yansımıştı.

1987’DE ESKİ VALİ TEKER’E PLAKET

Burası bir zamanlar TPAO Kristal Parkı gibi ağırlama mekanlarından TPAO Park Restaurant…  Batman’a gelen dönemin ünlü konukları Park Restaurant’ta ağırlanırdı. Batman’ın Siirt’e bağlı olduğu yıllarda 1987 yılında dönemin Valisi Selami Teker’e plaket veren Belediye Başkanı Ataullah Hamidi, Belediye Yazı İşleri Müdürü merhum Nurettin Sapan, TPAO eski Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Ergüder, eski Milletvekili Ali Suçin, ANAP eski Başkanı Muhittin Hamidi ve diğer konukların bulunduğu karede o eski mekan da değişti, fotoğraftaki bazı simalar da Batman’dan ayrıldı. 

BATMAN’DA İLK VALİNİN GÖREV YAPTIĞI GÜN

25 Temmuz 1990 tarihi Batman’da, ilk Vali Tuncer Perçinler’in resmen göreve başladığı gündür. Yıllarca bağlı olduğu Siirt’ten bu tarihten sonra ayrılan Batman’da göreve başlayan Perçinler, eski Siirt Valisi Atilla Koç’tan, Batman’ın ‘İl’ sınırlarının bulunduğu sorumluluk alanını törenle almıştı. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’ın katıldığı törende platforma çıkan Perçinler’in, heyecanı yüzünden okunuyordu.

Editör: TE Bilişim