GÜLİSTAN CADDESİNDE 70’Lİ YILLARIN MANZARASI

Burası şimdilerin gözde alış-veriş güzergahı olarak bilinen Gülistan Caddesi. 1960 ve 70’li Yıllarda Tekel Pazarlama Ürünleri satışının yapıldığı yer; Meydan Mahallesi’nin kalbi olan Gülistan Caddesi’ndeydi. Eski Belediye hizmet binasının hemen girişi sayılan cadde; eski Tekel Caddesi idi. Batman’ın ilk gıda sektöründeki esnaflarından Mehmet Emin Elüçünmüş, Gülistan Caddesi girişine kazandırdığı işyerlerin yapımını 1972 yılında tamamlamıştı. Şen iş hanından Gülistan Caddesi’ne taşınan saygın esnaf Elümünüş’ün yaptığı binanın komşusu, Borak ailesinin apartmanıydı. Atakavlar, Tavukçular, Tereceler ve diğer saygın aile ve tüccar-esnafların oturduğu eski Tekel Caddesi, son 50 yılda hızla değişti.

1980’LERDE GÖZDE BULVARA DÖNÜŞTÜ

Batman’ın gözde Turgut Özal Bulvarına komşu olan Şirinevler ve Cumhuriyet Mahallelerindeki tek katlı yapılar, 1980’li yıllarda çok bloklu apartmanlara dönüştü. Yaklaşık 40 yıl önce şimdi ki Garanti Bankası Şubesi’ne komşu olan tek katlı binanın yerine 5 katlı bina yapan örnek esnaflarından Mehmet Emin Elüçünmüş, güzergaha kazandırdığı ilk konforlu bina inşaat temelinin önünde çalışanlarla bu hatıra kareyi çekmişti.

BİR ZAMANLAR TURGUT ÖZAL BULVARI

1990 Yılına kadar adı ‘Diyarbakır Caddesi’ olan güzergah, Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’ın, Batman’ı ‘İl’ yapmasının ardından ‘Turgut Özal’ adını aldı. Bir dönemler tek katlı bahçeli evlerin yoğun olduğu eski Diyarbakır, şimdi ki Turgut Özal Bulvarı, yaklaşık 40 yıl önce yerini çok bloklu yapılara bıraktı. Şimdilerde kırmızı renkli tek katlı binanın yerinde Garanti Bankası Şubesinin bulunduğu blok var.

TÜRKİYE’DE BAŞARILI GIDA BAYİLERİNDENDİ

1970’li Yılların başında Batman’da gıda sektöründe hizmet veren Mehmet Emin Elüçünmüş, Ankara’daki meslektaşlarıyla da bir araya gelirdi. 1987 Yılında başkentteki gıda sektöründeki ünlü simaların toplantısına katılan Batman’ın saygın esnaflarından Elüçünmüş, Müteahhitler Birliği Genel Başkanı Yaşar Özkan’ın da yakın dostuydu. Aslen Beşiri ilçesinin Ilıca (Germok) köyünden olan petrol kentinin eski esnaflarından Elüçünmüş,  8 Nisan 2018 tarihinde yaşama veda etti.

BATMAN’IN İLK BOYA SANAYİ

1984 Yılında dönemin Başbakanı merhum Turgut Özal’ın, bölgeye yönelik çıkardığı teşvik kredileri, yöre yatırımcısının can simidi olmuştu. 1985 Yılında Batmanlı iş insanlarından Mehmet Çiftçi’nin, Batman-Beşiri çevre yolunda kurduğu ‘Batman Boya Sanayi’ İmalathanesinin teşhir mağazası Turgut Özal Bulvarı’ndaki Elüçünmüş apartmanın zemin katında hizmete açılmıştı. 1990’lı Yıllara kadar Batman Boya Sanayi, inşaat sektörüne hizmet vermişti.

Editör: TE Bilişim