RAFİNERİDE ORUÇ TUTAN İLK YABANCI KONUKTU

Türkiye’nin ilk Rafinerisi’nin kurulduğu Batman’da, 1955 ila 59 yılları arasında çalışan Amerikalı yaklaşık 50 mühendis ve personel ayrılmıştı. TPAO Genel Müdürlüğü, Birleşmiş Milletler Yardım Teknik Kolu’ndan deneyimli bir Rafineri uzmanı talep etmişti. Batman’a gönderilen Texaco’nun Port Arthur Rafinerisi’nde müdürlük yapan 70 yaşındaki Pt. Williams’tı. Bilgi ve deneyimlerini her fırsatta dönemin yerli petrol mühendisleri ile yöneticilerine anlatan ‘Pitt’ lakaplı Williams, yörenin örf ve adetlerine de saygılı bir isimdi. 1959 Yılının Ramazan ayı boyunca oruç tutmuş. Batman DDY Gar’ından Ankara’ya dönemin lüks ulaşım araçlarından Güney Ekspresi ile Ankara’nın yolunu tutan Williams’a arkadaşları sormuşlar; “Seferisin, oruç tutmayabilirsin.” Williams, hemen yanıt vermiş; “O eskidendi, deve sırtında seyahat edildiği zamanlara aitmiş.”

YABANCI HEYETİ DE SAHURA KALDIRDI

1960 Yılının Ekim’in de TPAO ile ortaklık kurmaya hazırlanan ABD’li Caltex şirketinin üst düzey yetkililerinden bir heyet, TPAO tesislerini görmek ve petrolcülerle tanışmak için Batman’a konuk olmuştu. Pt. Williams, Pazartesi gün doğmadan Ramazan davulcularını misafirhane binasının önünde toplamış. Binanın altında davulun sesiyle uyanan heyetteki yabancı konuklar, ‘Darbe mi oluyor?’  diyerek eşofmanlarıyla dışarı çıktıklarında karşılarında gördükleri Pit, uyarmış; “Uyanın. Sahur vakti, biraz bir şeyler yiyin, yarın oruç tutacağız.”

LİSEYİ DİYARBAKIR’DA TAMAMLAYAN BATMANLILAR

Tarih; 30 Ocak 1967. Batman Lisesi’nden yarıda kalan öğrenimlerini Diyarbakır Ziya Gökalp Lisesi’nde tamamlayan Batmanlı öğrenciler, giyim ve şıklıklarıyla dikkat çekiyordu. Yaşar Tangüner, Ata Tangüner, Fethi  Baysal ve Şehmus Durak’la komşu Diyarbakır DDY Gar güzergahında çektikleri hatıra kare. Siyah-beyaz karede yer alan bazı simalar aramızda değil.

MODANIN TAKİPÇİSİYDİLER

1960 Yıllarda Batman’da, liseli öğrenciler giyim ve şıklıklarıyla bilinirdi. Batman Lisesi’nden Diyarbakır Ziya Gökalp Lisesi’nin yolunu tutan Yaşar Tangüner, Necdet Nas ve Hasan Doğan’ın, lise bahçesindeki hatıra karesi. 17 Nisan 1967 tarihinde okul bahçesinde hatıra kare çeken liseli gençler, modanın öncüsü gibiydi.

BATMAN GENÇLİK SPOR’DA UNUTULMAYAN SİMAYDI

Kısa bir süre önce yaşama veda eden Batman Gençlik Spor’da sol açık mevkiinde Yaşar Tangüner, unutulmayan sporculardandı. 1965 Yılında TPAO resim atölyesinden Cengiz Turhan’ın kurduğu Batman Gençlik Spor’da forma giyen Tangüner, Yeni Mahalle’deki eski arkadaşlarından Muzaffer İnağ’la ‘Sarı-Siyah’lı ekibin ele avuca sığmaz simalarındandı. Beşiri Gençlik Spor maçından önce Yaşar Tangüner’in, Batman Gençlik Spor’un formasıyla TPAO stadında geride kalan hatıra karesi.

Editör: TE Bilişim