YILDIZ’IN BATMAN’A KAZANDIRDIĞI LOKAL

Aslen Diyarbakırlı örnek eğitimci Mehmet Yıldız, uzun yıllar Müdürlüğü’nü yaptığı Site Mahallesi’ndeki Petrol Ortaokulu’nda binlerce öğrenci mezun etmişti. Yıldız, meslektaşlarına da örnek bir lokal binası kazandırmıştı. Şimdilerde Meydan Ortaokulu’na dönüştürülen Batman eski Kaymakamlık binası karşısında dönemin Belediye Başkanı merhum Sait Ramanlı’dan arsa tahsis etmeyi başaran Mehmet Yıldız, TPAO’nun imkanlarıyla Batman Öğretmenler Derneği ve lokal binasını yaptırmıştı. İşte 1972 Yılında Batman’ın ilk eğitimcilerinden İhsan Kaçmaz, M. Ali Özdamar ve Prof. Dr. M. Masum Şimşek’in, Öğretmen lokal binası önünde çektiği hatıra kare.

CENGİZ TOPEL’İN İLK ÖĞRETMENLERİ

Yıl, 1969. Batman’ın eski eğitim yuvalarından Cengiz Topel’in ilk öğretmenlerinden sevilen bir sima aramızda değil. Fahrettin Şen, Fahrettin Kavşut ve İhsan Kaçmaz, bir etkinlikte bulundukları o anı ölümsüzleştirdikleri siyah-beyaz. Eğitimci Kavşut, uzun yıllar önce hakkın rahmetine kavuştu. Kaçmaz, ise eğitimcilikten TPAO’ya geçiş yapan başarılı eğitimciydi. Batmanlı Kaçmaz, İstanbul’da yaşamını sürdürüyor.

DDY BATMAN GAR’INDAKİ EMEKÇİLER

Bir zamanlar DDY Batman Gar’ı, ulaşımda hareketli güzergahtı. 1970’li Yılların ortalarında Gar Müdürlüğü’nde çalışanların sayısı 50’yi buluyordu. Batmanlı Haşim Taşdemir, mesai arkadaşlarıyla 1975 yılında Batman DDY Garı bahçesi önünde çektiği siyah-beyaz kare.

ÖĞRETMENLERİN ADRESİ LOKALDİ

1970’li Yıllarda TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün tesisleri dışında dinlenme mekanı bir elin parmak sayısından azdı. Petrol kentinde dönemin eğitimcileri, Cumhuriyet Bulvarı üzerindeki Öğretmen lokalinde zamanlarını geçirirdi. İşte 1977 Yılında Öğretmen lokali önünde hatıra kare çeken bazı simalar; “Merhum Fahrettin Kavşut, Fahrettin Şen, İhsan Kaçmaz ve Zeki Şimşek.”

ÜSTLERİ-BAŞLARI PETROL OLURDU

Onlar, birer petrol emekçisiydi. Maden Teknik Arama ile TPAO’nun ilk sondaj kulelerinde görev yapan petrolcüler, Maymuniye Boğazı’nda ilkel araç-gereçlerle ‘kara altın’ın peşindeydi. Batman’ın ilk sondörlerinden merhum Esat Atuğ’un da aralarında olduğu petrol emekçilerinin, 1940 yılında Maymuniye boğazındaki kuyuda nasıl özveriyle çalıştıklarının karesi.

Editör: TE Bilişim