Batman’da 70’li yılların ortalarına kadar ‘Arap resim’ olarak bilinen dakikalık siyah-beyaz fotoğraf çekilirdi. Yine 1970'li yıllarda Eğitim Fakültesi konumundaki Batman Lisesi sayısız mezun verdi. Liseli mezunların çoğu petrol emekçisi ve Eğitimci oldu. Batman Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesi, bölgenin gözde eğitim yuvalarıydı. İşte dünden kalan Batman’ın bazı siyah-beyaz kareleri…

‘AMMO İBRAHİM’İN FOTOĞRAF MAKİNESİ

Yıl 1970. Bankalar Caddesi eski Tosun Çayevi'nin bulunduğu şimdi ki Celbekler Kuyumcular iş merkezinin çevresi ilk fotoğrafçıların stüdyolarıydı. Vesikalık fotoğraf çeken ve okula giden öğrenciler, dakikalık fotoğraf olan ‘Arap resmi’ ilkel fotoğraf makinelerinde o anı ölümsüzleştirirlerdi. ‘Ammo İbrahim’ lakabı ile bilinen İbrahim Işık'ın makinesi zaman zaman Batman Cezaevi’ndeki hükümlü ve tutukluların da fotoğrafı çekilirdi. İşte ‘Ammo İbrahim'in çırağı Mehmet Usta’nın, bir gardiyan ile cezaevi önünde çektiği hatıra karede ilk fotoğraf makinesi de böyle objektiflere yansımış.

BATMAN LİSESİ HATIRASI

Yıl 1974… Burası Batman Lisesi'nin bahçesi. Batman’ın efsane eğitimcilerinden Gülpaşa Sezer'in, kurucu müdürlük yaptığı dönemde Batman Lisesi başarılarıyla bilinen bir eğitim yuvasıydı. Bismil, Kurtalan ve çevredeki bazı yerleşik birimdeki öğrencilerin de eğitimlerini sürdürdüğü ‘Batman Lisesi'nde mezuniyet öncesi hatıra kare çeken öğrenciler arasında Tunç kardeşlerden Bahri, Muzaffer ve Uğur Tunç'un yanında Midyat Garajı’nda uzun yıllar inşaat boya satıcılığı yapan iş insanı merhum Halil Özmen' de yer bulunuyor.

PETROLCÜLERİN HASSASİYET KARESİ

1960'lı yıllarda Maden Teknik Arama'dan TPAO'ya geçiş yapan ilk petrol emekçileri, petrol arama çalışmaların yapıldığı Batman çevresindeki sahalarda iş güvenliğini ön planda tutardı. Sondaj kulelerine kasksız girmeyen petrolcüler, günümüze göre iş güvenliğe göre daha çok riayet ederdi. İşte 60'lı Yılların başında sondaj kuyusu önünde çalışan Batmanlı petrolcülerin çektiği hatıra karede iş güvenliğine gösterdikleri hassasiyet karesi.

NEREDE O ESKİ PETROLCÜLER

Batman il sınırları içinde ilk petrol arama sondaj çalışmasının yapıldığı yer; Maymuniye boğazıydı. İlk petrolcüler ‘kara altın’ı bulmuşlardı ama kuyudaki rezerv oranının yetersizliği petrolcüleri Raman Dağı’na çıkarmıştı. İşte ilk sondörlerden Esat Atuğ'un da aralarında bulunduğu petrolcüler Maymuniye Boğazı’nda kazdıkları sondaj kuyusu önünde çektikleri siyah-beyaz kare.

PETROLCÜLERİN İLK ARAÇLARI

1933 ile 1940 yıllarda Maden Teknik Arama’nın, petrol aramalarını bölgede sürdürdüğü dönemde ilk petrol mühendisleri ve petrol emekçilerinin kullandığı araçlar; ABD ve İngiltere'den getirilirdi. Üstü açık yarım kamyonetler, otomobil ve üstü açık jeepler sadece petrol arayan şirkette bulunurdu. Yolların olmadığı dönemlerde iş makineleri hem yolun stabilize çalışmalarını yapar hem de sondaj kulelerini sahalara taşırdı. İşte il petrolcülerin 1940'lı yıllarda Batman Ovası’nda petrol sahalarında çalışan iş makineleri önünde çektirdikleri tarih kokan kareler.

Editör: TE Bilişim