4O YILLARDA MAYMUNİYE BOĞAZI

Burası bir zamanlar karayolunun olmadığı Batman-Hasankeyf’i birbirine bağlayan güzergahtı. 1933 yılında Maden Teknik Arama’da ‘Sondör’ olarak giren Esat Atuğ ve arkadaşları Maymuniye boğazında ilk kuyuları açan petrol emekçileriydi.

82 YIL ÖNCE PETROLÜN İZİNDEYDİLER

82 Yıl önce bölgede doğanın en güzel manzaralarından biri de Maymuniye boğazı idi. Çiçek ve papatyalar arasında hatıra kare çeken eski petrolcülerin tamamı hayatta değil. Fötr şapkası ile tanınan il sondör Esat Atuğ, Maymuniye boğazında çektiği siyah-beyaz kare eski petrolcülerin zor çalışma koşullarını da göz önüne seriyor.

60'LI YILLARIN PETROLCÜLERİ

1960'lı Yıllarda Maymuniye  Boğazında keşfedilen ‘Kara altın’ Raman Dağı’ndaki büyük rezervin habercisiydi. İşte 60’lı yılların başında bir petrol mühendisi, eşi ve çocuklarıyla 06 FN 981 plakalı o dönemin lüks aracı önünde hatıra kare çekerken, petrolün atbaşı figürü de kareye yansımış.

ÖDÜLLENDİRİLEN SONDÖRDÜ

Midyat ilçesine bağlı Yolbaşı köyü (Kefer Allap) köyü doğumlu Esat Atuğ'a, Maden Teknik Arama’nın ABD’li Genel Direktörü, 1949 yılında verdiği takdirnamede şu görüşlere yer verilmiş, “1933 Senesinin Eylül ayından beri sondaj işlerinde kesintisiz çalışmanız ve vazifenizde gösterdiğiniz özveriden dolayı 3559 sayılı kanunun 8 maddesi gereğince bir takdirname ile taltifiniz 14.06. 1949'da onanmış ve sicilinize işlemiştir.” MTA ve TPAO’da iz bırakan sondör merhum Atuğ’du.

RAMAN KAMPI, PETROLCÜLERİN OKULUYDU

Tarih 28 Şubat 1950. Merkezi Amerika'daki petrol şirketi Raman dağı kampında sondörlük yapan Midyatlı Esat Atuğ'a özel teşekkür mektubu göndermiş. Amerikalı Şirket’in Atuğ’a gönderdiği teşekkür mektubunda Amerikalı mühendislere gösterdiği yakın ilgi ve alakadan ötürü parayla ödüllendirmişti. 1930’lu yılların başında ‘kara altın’ ile tanışan Atuğ, çok sayıda Sondör ve teknik elemanı hem TPAO hem de Maden Teknik Arama’ya kazandıran alaylı petrolcü idi. Gerek iş hayatında gerekse de sosyal hayatında fötr şapkasıyla dolaşan Atuğ, 38 yıl önce gözlerini hayata yumdu.

Editör: TE Bilişim