KARA ALTINI ONLAR KEŞFETTİ

Türkiye’de ‘kara altın’ tarihinde ilk sondörler arasında yer alan aslen Midyat-Kefer Allap köylü olan Esat Atuğ, TPAO’dan önce yılları Maden Teknik Arama’da geçti. Atuğ, 1933 yılının Eylül ayında Midyat-Basbirin sondaj kulesinde çalıştı. Başarılı baş sondör Atuğ’un işyeri sicil numarası 2 idi. Çocukları Raman Dağı’ndaki kampta doğan Atuğ, 1950’li yıllarda MTA Batman Bölge İşletme Müdürlüğü’nce taltif, maaş ödülü ve terfii gibi sayısız beraat belgesiyle ödüllendirilmişti. 1985 Yılında yaşama veda eden Atuğ, Batman Rafinerisi’nin temelinin atılmasında da ilk harcı atan petrol emekçisiydi.

EĞİTİMLERİNİ SİTE’DEN ALDILAR

Bu kare 60 yıl önce çekildi. Site Mahallesi’ndeki Petrol Ortaokulu’nda eğitim gören bazı simalar; (Ayaktakiler) Petrolofisi eski Batman Bölge Müdürü Ahmet Alper, eski fotoğrafçı-Günaydın Gazetesi Batman Muhabiri merhum Hüsamettin Turan, merhum Rıfat Güler, (Oturanlar) Haydar Bayır, Yavuz Gürtuna ve Mehmet Timur Kıvırcık’ın mezuniyet öncesinde çektikleri hatıra karenin üzerinden 60 yıl geçti. Petrol Ortaokulunun ilk Müdürü eski Bakan Egemen Bağış’ın babası merhum Abdullah Bağış’tı.

ÖĞRENCİLER ÇAMLIK BÖLGEDEN AYRILMAZDI

Batman’ın Site Mahallesi’ndeki eski çamlık bölgesi, Petrol Ortaokulu’nda öğrenim gören öğrencilerin buluştuğu yerdi. Ahmet Alper, Hüsamettin Turan, Tevfik Kaplanoğlu, Fahri, Rıfat Gürel, Abdurrahman Aksoy’dan geride kalan siyah-beyaz. Aksoy aslen Çevrimova (Barısıl) köyündeki ilk eğitimciler Ziyaeddin ve Osman Aksoy’un kardeşiydi. Site Mahallesi’nin ilk gençlerinden Petrolofisi Batman eski Bölge Müdürü Ahmet Alper, o yılları şöyle anlatıyor; “Her ne kadar evimiz Çarşı Mahallesi’nde olsa bile okulumuzun Site’de oluşu ve arkadaşlarımızın çoğunun orada yaşamasından ötürü bu semtin ilk gençleri sayılırdık. Sinema, havuzlar ve futbol sahası gibi mekanlarında burada oluşu nedeniyle günümüzün çoğu Site’de geçerdi.”

80’LERİN PETROLSPOR BASKETBOL TAKIMI

Bir zamanların birçok spor branşında faaliyet gösteren Batman Petrolspor Kulübü, Doğu ve Güneydoğu’nun gözde ekibiydi. Kapalı spor salonunda bir turnuva öncesinde antrenör Ramazan Kanat ve Halil Yıldız yönetimindeki Kırmızı-Beyazlı ekibin basketbol takımında forma giyenler arasında önemli simalar var. İşte TPAO Melih Gencay Kapalı spor salonunda yer alanlar; “Antrenör Ramazan Kanat, Avukat Rıfat Ekmen, Kemal Tuğcu, Remzi Boztepe, İsmail Ertuğrul, Kubilay Tarhan ve Hacıoğlu lakaplı antrenör Halil Yıldız. (Oturanlar); Kadir Yapıcı, Burhan Ayhan, Mesut, Ahmet ve Adnan Kutlu.”

İLUH VE RAFİNERİ

Yıl, 1955. Ülkenin ilk rafinerisi Batman Rafinerisi’nin üretime geçtiği ilk yıllarda Batman Ovası’nda  DDY Gar binası ve 14 haneli İluh vardı. 67 Yıl gibi bir süreçte Batman kent merkezi nüfusu en büyük 20 il arasında yer aldı. İşte rafinerinin üretime geçtiği ilk yıllardaki Rafineri ve İluh köyü…

Editör: TE Bilişim