84’ÜN İLK BAĞIMSIZ BAŞKAN ADAYI

Geçen yıl yaşama veda eden Batman'ın eski siyasetçilerinden iş insanı İkram Müjdeci, Batman Belediyesi’ne 1984 yılında ‘Bağımsız adayı’ idi. Eski Belediye Başkanı Ataullah Hamidi'nin, Refah Partisi'nden kazandığı yerel seçimde İkram Müjdeci, bin 500’e yakın oy almıştı. Müjdeci ailesinin lideri konumundaki Bahri Müjdeci ile İkram Müjdeci yıllar önce objektifimize böyle poz vermişti.

BATMAN’DA İLK DİPLOMALI PETROLCÜLER

Türkiye'de ilk petrolcüler arasında Düzce'li Eyüp Cevat Taşman yer alıyor. Taşman'ın eşi Mehlika hanım da Robert Koleji mezunuydu. İki ünlü petrolcünün rolü Batman'da kesişti. Raman, Garzan Maymune Boğazı’nda birlikte çalışan Taşman çifti petrolcülük tarihinde iz bırakan saygın petrolcülerdendi. Mehlika -Cevat Taşman'ın düğünü 1940'lı yılların ortalarında Raman Dağı'nda yapılmıştı.

TPAO’YA GÖZÜ GİBİ BAKIYORDU

İshan Kaçmaz, Batman'ın eski öğretmenlerinden. Öğretmenlikten istifa edip TPAO’ya geçiş yapan İshan Kaçmaz, şimdilerde emekli. 1960'lı Yılların TPAO'sunu Kaçmaz, şöyle özetliyordu:  “Site sinemasında her hafta Çarşamba öğleden sonra ve pazar günleri Amerika'da vizyona giren filmleri altyazı olarak seyrediyorduk. Site’de 2 yüzme havuzu vardı. Akşamları ailelerimizle havuz başında yaz gecelerinin tadını çıkarıyorduk. Yaz tatillerimizde ise Elazığ Sivrice Hazar'da gölü kıyısında kamp yapardık.”

TPAO’NUN İLK DERGİSİ

TPAO'nun ilk süreli yayını ‘Raman’ Dergisi idi. 1980'li Yıllara kadar süren bu ‘dergi’ yerini ‘TPAO Haber Bülteni'ne bıraktı. Haber Bültenleri’nde 15, 20. ile 30. yıl sayıları göz kamaştırırdı. Süreli yayınlarda biri de TPAO’nun Batman, Adıyaman, Trakya ve Genel Müdürlüğe ait telefon rehberini eski Genel Müdür İsmail Kafesçioğlu, kayıt altına almıştı.

BU PETROLCÜLER BATMAN’DA YETİŞTİ

Türkiye’de ‘kara altın’ın okulu Batman olarak bilinir. TPAO'nun ilk Üretim Müdürü Rıfat Bayazıt, eski ünite müdürlerinden Şefik Seçkin ve Güntekin Köksal, Irak'taki görüşmelere dönemin üst düzey yetkilileriyle birlikte katılmıştı. Batman'da çalışan eski petrolcülerin Ankara çıkarmasında yer alan eski petrolcüler; “Fadıl Teymur, Rıfat Bayazıt, Tuncay Tümay, Kemal Işık, TPAO eski Genel Müdürü Korkut Özal, Hulusi Berilgen, Aydın Demirer, Latif Kayran, Osman Ünal, Samim Yener, Ümran Kırca, Alaattin Bağcı, Muharem Akman ve Hilmi Doğan.”

Editör: TE Bilişim