1955’TE TPAO-RAFİNERİ GİRİŞ KAPISI

Türkiye’nin ilk petrol rafinerisi Batman’da üretime başlayınca, Şemsi Ağar’dan sonra yüksek petrol mühendisi Hasan Göker, Rafineri Müdürlüğü görevini üstlenmişti. Uzun yıllar TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’ne de hizmet  veren bina, iki petrol sektörünü bir arada tutmuştu. Merhum Göker, 67 yıl önce Batman Rafinerisi giriş kapısında çektiği hatıra kare.

64 YIL ÖNCE SİTE İLKOKULU

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü tesislerinin bulunduğu Site Mahallesi’ndeki eğitim yuvaları petrol kentinin ilk okullarındandı. Batman merkeze bağlı Çevrimova  (Barısıl) köyünden (üniformalı) Ziyaeddin Aksoy’un da yer aldığı Site ilkokulunun 5. sınıfında eğitim görenler bazı simalar; merhum Ahmet Yılmaz, İbrahim Kartal, Haydar Bayır, Metin Ünal, TPAO’nun ilk Bölge Müdürü Suat Çalışırlar’ın kızı Filiz Çalışlar, Ahmet Tiğiz, Diş Hekimi Emin Güven ve Petrolofisi eski Bölge Müdürü Ahmet Alper.

ÖĞRENCİLERE RESMİ SEVDİREN RESSAMLARDI

1980’li Yılların ortaları ile 1990’a kadar Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğü’nün, gelenekselleştirdiği ‘resim yarışması’ kentte büyük yankı uyandırırdı. TPAO’nun ünlü ressamlarından İmren Erşen ile Nurtaç Özler, Batmanlı öğrencilere resim sanatını özendirmek için boya, kağıt ve kalem gibi resim malzemeleri okullara ulaştırırdı. Üç ressamdan oluşan Jüri’nin önerisiyle 1988’den itibaren ‘Resim Yarışmaları’na para ödülü de konuldu. Resim yarışmalarında katılan 600 öğrencinin eseri değerlendirilirdi. TPAO Batman Bölge Müdürü merhum Mehmet Yamaç, 1990 yılında Batman’dan ayrılınca TPAO’daki resim yarışmaları da son bulmuştu.

KRİSTAL PAK’TA RESİM SERGİSİ

Yıl, 1994… Yer, TPAO Kristal Park… İmren Erşen ve Nurtaç Özler’in açtıkları resim sergisinde hatıra kare çekenlerden bazı simalar aramız da yok. Ayşe Gürbüz, Günsel Kaplan, Melek Saruhanoğulları, Hidayet Eren, Nurtaç Özler, merhum Ertan Engin, İmren Erşen ve merhum Şehmus Durak’tan geride kalan hatıra kare.

ESKİ PETROLCÜLERİN YAŞ YILDÖNÜMLERİ

Eski Devlet Bakanlarından Esat Kıratlıoğlu, Batman’ın eski jeoloji mühendislerindendi. Türkiye’nin ilk petrol mühendisleri Batman’da görev yaparken, yaş yıldönümleri de unutulmazdı. İşte İlhan Aras’ın yaş yıldönümünün yapıldığı 1 Nolu misafirhanede 1963 yılında çekilen siyah-beyaz karedeki eski mühendisler; Esat Kıratlıoğlu, A. Kemal Gök, Fahri Bulut, Esat Can, Tuncay Tumay ve İlhan Aras.

Editör: TE Bilişim