59 YIL ÖNCE ÇEVRİMOVA İLKOKULU

1963 Yılının Mart ayı. Yer, daha önce Beşiri'ye bağlı olan ve son dönemlerde Batman merkez ‘köy’ statüsü alan Çevrimova da siyah önlüklerle taşlı binanın önünde hatıra kare çeken öğrenciler Mehmet Muratoğlu, Feremez Bozkurt, Muzaffer İnağ, merhum Adem Sevim, merhum Salih Yurdem ve Hüseyin Sevim, (önde oturan simalar ise) Yaşar Aksoy ve merhum Sait Aksoy.

KÖYLERDE SINIFLAR BİRARADAYDI

Batman’ın Çevrimova (Barısıl) köyünde ilkokul 1’nci ve 5’nci sınıf öğrencileri bir arada eğitim-öğretim görürlerdi. Sınıfların iç içe olduğu dönemlerde hatıra kare çeken köydeki ilkokul öğrencileri objektiflere böyle poz vermiş.

İLK PETROLCÜLER BU KONAKTA KALDI

Yıl 1940. Maden Teknik Arama’ya bağlı ‘Raman ve Şark Petrolleri’nin Arama ve kuruluştaki ilk bina Maymuniye Boğazındaydı.  1952 Yılına kadar Türkiye’deki ünlü petrolcüler bu binada konaklardı. Sırtını Raman Dağı’na dayayan konak, 1955'de TPAO Sosyal tesislerin kurulması ile yıktırılmıştı. İşte petrolcülerin ilk konağından geride kalan bina. Şimdilerde o binanın yerlerinde yeller esiyor.

TARİHİ KONAKTAKİ ÜNLÜLER

Tarih; 23 Mart 1941. Raman ve Şark Petrolleri’nde görev yapan kamp doktoru Mustafa Aytaç,  Samuel Russell, Türkiye'nin ilk diplomalı petrolcüsü Cevat Eyüp Taşman eşi Mehlika Taşman, Kemal Lokman ve Polonyalı mühendis Mankiyeviç, İstanbul-Boğaz’dan getirilen küçük rafinerinin aynı zamanda uzmanıydı. İlk petrolcüler, konak girişi önünde o anı ölümsüzleştirmişti.

SOYADI AKYÜREK SEMTİNE VERİLEN PETROLCÜ

Batman’ın Akyürek Mahallesi Maden Teknik Arama’nın ilk idari amiri ve TPAO'nun ilk personel Müdürü Mithat Akyürek'in soyadını taşıyor. 1955 Yılında petrolcüler, Maymune Boğazı ve Raman'da Batman’ın Site Mahallesi’ne dönüş yapınca, eski petrolcüler de İluh'tan sonra ilk semtinin temelini attılar. Site Mahallesi’ndeki konutlarda yer kalmayınca Mithat Akyürek, demir-çimento ve inşaat malzemelerini bağışladığı petrol emekçilerinin ahde vefa örneği ile karşılaşmıştı. 50'li yılların ilk Belediye Başkanı merhum Sait Ramanlı'nın izniyle Site’ye komşu olan mahalleye ilk petrolcünün soyadı olan ‘Akyürek’ adı verildi.

Editör: TE Bilişim