1950’Lİ YILLARDA RAFİNERİDE FİLM MAKİNASI

Petrolün bulunduğu ilk dağ; Raman’da sondör ve baş sondörlerin oturduğu yıllar 1950’li yılların başıydı. Siyah-beyaz sinema filmlerinin henüz sinemalarda gösterime yeni girdiği Maden Teknik Arama’nın Raman kampına gelirdi. Bir kamyonetin içinde Batman Rafinerisi’ne ait film makinesi gelir, açık havada kurulan sinema makinesinden film izlenilirdi. Raman’daki sinema gecelerin petrolcüler başta olmak üzere çevre köylerden gelenler de film seyrederdi. Raman Dağı’ndaki eski petrolcüler ve çevre köylerde oturanlar, haftada üç gün düzenlenen sinema gecelerini ‘ip’le çekerdi.

TİYATRO OYUNLARINDA SİNEMA DOLUP TAŞARDI

Yıl, 1969… Burası, TPAO eski kapalı sineması. 51 Yıl öncesinde Batman’ın protokol mensupları ve dönemin TPAO yöneticileri, eşleriyle birlikte Yıldız ve Müşfik Kenter’in tiyatro oyununa büyük ilgi göstermişti. Yıllar önce Türkiye’nin ünlü tiyatro oyuncuları, Güneydoğu turnelerinde önceliği TPAO Bölge Müdürlüğü’nün bulunduğu Batman’a tanırdı.

BURASI 65 YILDA KÜÇÜK ORMAN OLDU

Yıl, 1956… Site Mahallesi’ndeki TPAO’nun ilk yönetici ve Rafineri uzmanları için yapılan lojmanların yapımının üzerinden henüz bir yıl geçmişti. Tamamlandığında etraflarına dikilen fide ve ağaçlar, 65 yılda o bölgeyi küçük bir ormana çevirdi. O dönemlerde lojmanlarda oturan aileler için kurulan ekonoma alış-veriş merkezinin yolunu tutan eski petrolcüler aileleriyle birlikte fotoğraf karesine böyle yansımıştı.

İLK PETROLCÜLER LALELER ÖNÜNDE

Yıl, 1971... TPAO ile TÜPRAŞ Batman Rafinerisi’nin iç içe olduğu yıllardı. 51 Yıl önce Batman’da görev yapan ünlü petrolcüler bir arada. Bahar mevsiminde açan laleler önünde hatıra kare çeken simalar arasında yer alan simalar; “(Ayaktakiler) Bumin Gürses, Tuncay Tümay, Nevzat Yıldırım, Raşit Ceylan, Dr. Tarık Yeğiner, Güntekin Köksal, Kemal Işık, Bahri Argun ve İlhan Akman. (Oturanlar) Talat Yalçınkaya, Hasan Oktay ve Mete Güvenç.”

ARKADAŞLIKLARI YILLARCA SÜRDÜ

Batman’da 70’lı yılların gençliği, şen-şakraktı. Bahri Tunç, Nusret Koyuncu, Abdurrahman Ersoy, Murat Mungan, Aytekin Nazik ve Muzaffer Tunç, öğrenim gördükleri gerek lisede gerekse de dışarıda ayrılmaz bir parçaydı. Yıl, 1975. Batman’ın eski gençlerinden bir grup liseli öğrencinin okul bahçesinde mezuniyet öncesinde çektikleri hatıra kare.

Editör: TE Bilişim