İLK KAYMAKAM BATMAN’DA ÖĞRETMENLİK DE YAPTI

1955’te ‘Belde’, 1957’de ‘İlçe’ ve 1990’da ‘İl’ olan Batman’ın ilk Kaymakamı Altay Kancaal idi. Petrolofisi Batman eski Bölge Müdürü Ahmet Alper, 1957-58 yılları arasında Site Ortaokulu’nda eğitim gördüğü yıllarda Kaymakam Kancaal’ın bir dönem öğretmenlik yaptığını söylüyor. Uzun yıllar Batman Petrolofisi’nde yöneticilik yapan Alper, anlatıyor; “Kaymakam merhum Altay Kancaal, kaymakamlıktan istifa edip TPAO’ya geçtikten sonra Site’deki Petrol Ortaokulu’ndaki biz öğrencilere bir dönem de öğretmenlik yaptı. TPAO’nun ilk Bölge Müdürü Suat Çalışlar’ın kızı Filiz Çalışlar ile ilkokul 4. ve 5. sınıfta beraber okuduğumuz arkadaşımızdı.”

DDY BATMAN GARI MUHTEŞEM YAPIYDI

1943 Yılından önce yapılan DDY Batman Gar’ının 1950’li yıllarda petrol kentin de muhteşem bir yapı olduğunu anlatan eski petrol yöneticisi Ahmet Alper, bakın neler diyor; “O dönemler Batman’ın çekirdeği olan İluh’ta yaşıyorduk. DDY Batman Gar’ı bize çok uzak gibi geliyordu. O dönemlerin muhteşem yapısıydı. DDY Batman Gar lokantası ile çay bahçesinin işletmeciliğini Hikmet ve Adil Gündüz kardeşler üstlenmişti. Ben, Batman’la beraber büyüdüm. Bizler çok şanslı bir çocukluk yaşadık, o eski günlere hep özlem duyuyoruz.”

İLK SENDİKACI ZORLUOĞLU İDİ

Petrol-İş Sendikası’nın Batman’da altyapısını kuran petrol emekçisi aslen Gercüşlü Emin Zorluoğlu idi. Petrolün ilk çıktığı Raman Dağı’nda fotoğraf stüdyosunun olmadığı dönemlerde duvara asılan siyah perdenin önünde kardeşleriyle sevdiği fötr şapkasıyla hatıra kare çeken ilk sendikacı Zorluoğlu, uzun yıllar önce hakkın rahmetine kavuştu.

52 YIL ÖNCE BATMAN’DA BİR ZİYARET

Yıl, 1970. Cizre şeyhlerinden Muhammed Nurullah’ın, Batman ziyaretinden geride kalan siyah-beyaz bir kare. Seyit Ali Yıldız, Site Camisi eski imamlarından Cemal hoca, Aydınlıkevler Mahallesi’nin ilk kurucularından merhum Hacı Şirin Çankaya ve Mirza Demir.

KÜÇÜK YAŞTA RADYO VE TV TAMİRCİSİYDİ

Batman Endüstri Meslek Lisesi mezunlarından Kadir Tatlı, ağabeyleri Veysi ve Şehmus Tatlı’nın yanında küçük yaşlarda merak sardığı radyo ve televizyon tamirciliğinde usta isim oldu. Eski Bankalar Caddesi olarak bilinen ‘2. Cadde’deki Hürmüzler pasajında uzun yıllar radyo ve TV tamirciliği yapan Tatlı, şimdilerde Bahçelievler Arçelik yetkili servis sorumlusu.

Editör: TE Bilişim