NORVEÇ’TE BİRİNCİLİK ALAN KAYAPINAR HALISI

Batman’ın Gercüş ilçesine bağlı Kayapınar beldesi, bir zamanlar yurt dışına ihracat yaptığı halılarla gündemdeydi. 1980 Yılına kadar Kayapınar beldesinde 40’ya yakın halı atölyesi vardı. Halk Eğitim Merkez i ile belde sakinlerinin kurdukları halı tezgahlarında ilmik ilmik örülen yün halılar, yurt dışına gönderilirdi. Beyrutlu halı tüccarlarından Abdurrahim Ali Akbar’ın, Kayapınar’dan Norveç Oslo’ya götürdüğü halı birincilik ödülünü almıştı. 45 Yıl öncesine kadar halı dokumacılığıyla adından söz ettiren Kayapınar’da şimdilerde dokumacılık mesleği tarihe karıştı.

60 YIL ÖNCE SİTE’Lİ HANIMLAR

Bu kare, tam 60 yıl önce Batman’ın Site Mahallesi’nde çekildi. Dönemin TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde çalışan petrol mühendisleri ile ünite müdürlerinin eşlerinin, ABD marka jeep aracının önünde çektiği hatıra karede şık kıyafetleriyle dikkat çekiyor. Çocuklarıyla hatıra fotoğraf çeken Site’nin eski sakinlerinin arkasında gözüken Rafineri’nin TCC Ünitesi de 2007 yılından sonra sökülmüştü.

TV TAMİRCİLİĞİNDEN DAĞCILIK SPORUNA

Batman’ın Bankalar Caddesi Hürmüzler Pasajı’nda televizyon tamircisi ustalarından biri de Veysi Tatlı idi. Batman’dan Antalya’ya yerleştikten sonra kendisini dağcılık sporuna adayan Tatlı, kardeşlerine de aynı mesleği sevdirdi. Tatlı, yıllar öncesinde Hürmüzler pasajındaki televizyon tamirciliğini yaptığı mekanda çektirdiği siyah-beyaz hatıra kare.

60’LI YILLARIN ORTALARINDA SİTE GENÇLİĞİ

1955 Yılında Site Mahallesi, Birleşmiş Milletler gibiydi.  ABD’li Mühendislerden sonra TPAO’daki ilk yerli mühendis ve işçilerin de yerleştikleri TPAO yerleşkesindeki lojmanlarda oturan aileler ‘Büyük Aile’ Fotoğrafını oluştururdu. TPAO eski lojmanların önünde aralarında ilk televizyon tamirci ustası Veysi Tatlı’nın da bulunduğu eski Siteli gençlerden Veysi Tatlı, Galip Ünlütürk, Acar Öz, Uğur bey, Yılmaz Şensoy ve Erdoğan Soran’ın 1967 yılında Site Mahallesi’nde çektiği hatıra kare.

70’Lİ YILLARDA LİSELİ GENÇLERİN ŞIKLIĞI

Yıl, 1969. Batman’da son liseli öğrenciler, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nda. Batman’da gerek Endüstri Meslek Lisesi gerekse de Batman Lisesi öğrencileri, şık kıyafetleriyle resmi bayram törenlerine katılırdı. Veysi Tatlı, Batman Lisesi’ni bitirdikten sonra Batman’da açılan Meslek Yüksek Okulu petrol arama bölümünün ilk mezunlarındandı. Tatlı ve Acar Öz, 19 Mayıs Bayram’ı töreninde ölümsüzleştirdiği anı fotoğrafı.

Editör: TE Bilişim