Batman’ın ilk bakkallarından biri de Kayapınarlı ‘Ammo Yusuf’ lakaplı Yusuf Olgun’du. Ayürek ile Sakatçılar Çarşısının kesiştiği Çarşı Mahallesi çıkışında ilk bakkal Olgun’du. Batman’ın radyo tamircisi Süryani Aziz Kılıç yanında yetişen eski televizyon tamircisi Veysi Tatlı, şimdilerde Arçelik Bahçelievler yetkili tamircisi. 1970’li Yılların başında mezun olan Batman Lisesi mezunları, mezuniyet öncesinde soluğu tarihi ilçe Hasankeyf’te alırdı. İşte Batman’ın geçmiş günlerinin bir kesit karesi daha…

BATMAN’IN ESKİ BAKKALI OLGUN’DU

Batman nahiye iken 1950’li yıllarda Akyürek Mahallesi ile Sakatatçılar çarşısının kesiştiği yerde ilk bakkal 'Ammo Yusuf' lakaplı Yusuf Olgun'du. Aslen Kayapınar'lı olan ‘Ammo Yusuf’ uzun süre tepe başındaki İluh ve çevresindeki Akyürek mahalle sakinlerine hizmet verdi. Batman Petrolspor'un eski futbolcularından merhum Veysi Olgun'un dedesi olan ‘Ammo Yusuf’ daha sonra dönüş yaptığı Kayapınar'da  bir köy sakini ile bahçesinde çektiği siyah beyaz kare.

EN İYİ TV TAMİRCİSİYDİ

Aslen Midyatlı Süryani olan Aziz Kılıç'ın yanında uzun zaman radyo tamirciliği yapan Şehmus Tatlı, 1970 ila 1990 yılları arasında 2’nci Cadde’deki Hürmüz’ler pasajında televizyon-radyo tamirciliği yaptı. Ağabeyi Veysi Tatlı'nın da bir süre çalıştığı tamircilik işyerinde aile boyu çalışan Tatlı, ailesi Batman'ın saygın aileleri arsında yer aldı. 1979 Yılında Şehmus Tatlı televizyon tamirciliği yaparken yanında kız kardeşi Canan Tatlı da vardı. Tatlı ailesi halen Arçelik Bahçelievler yetkili servisi konumunda.

70’LERDE BATMAN LİSESİ MEZUNLARI

Yıl 1976. Batman Lisesi mezunlarından ve Batman eski Muhasebeciler Odası Başkanı merhum Necdet Aksoy ve sınıf arkadaşı İstanbul’da öğretmenlik yapan Servet Danış ile Batman Lisesi bahçesinde objektiflere böyle poz vermişlerdi. Aksoy ve Danış gerek okulda gerekse de dışarıda ayrılmaz ikiliydi. 1970'li Yıllarda Batman Lisesi'nin etrafında Askerlik Şubesi, Batman eski SSK Hastanesi ve Petrol Sendikası’nın petrol emekçilerine yaptığı ilk konutları vardı.

RESMİ BAYRAMLARDA FUTBOL TURNUVALARI

Yıl 1971. Yer, TPAO'nun emektar stadyumu. Bir zamanlar TPAO'nun sembolü olan Beyaz Saray binası resmi bayramlarda da yüzlerce konuğu ağırlardı. 19 Mayıs 1971 Yılının Gençlik ve Spor Bayramı'nda Batman Lisesi futbol takımı, Endüstri Meslek Lisesi futbol takımı ile özel maç oynamıştı. Stadyumun etrafında binlerce izleyici maç saatini beklerken, Batman Lisesi mezunlarından Ünal Durukan, Servet Danış ve Halim Şensoy, bu hatıra kareyi ölümsüzleştirmişti.

LİSELİLERİN HASANKEYF TUTKUSU

Batman Lisesi mezunları 70'li yıllarda mezuniyet öncesindeki piknik günlerini Hasankeyf’te düzenlerdi. Şimdiler de bir bölümü Ilısu Baraj havzasında kalan Helenistik dönemine ait mağaralar önünde hatıra 1972 yılında kare çeken öğrenciler arasında Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, eğitimci Servet Danış ve Kemal Gürcü vardı. 50 Yıl önce eski mağaralar önünde o anı donduran siyah-beyaz bir kare.

Editör: TE Bilişim