*1960’lı Yılların sonu ile 1970’lerin başında kaportası tahtadan olan ‘Anadol’ marka araçlar Batman’da yaygındı. Özellikle Site Mahallesi’nde oturan semt sakinleri ‘Anadol’ araç kullanırdı. Geçen hafta kaybettiğimiz gazeteci Halit Beytüt, 1970’li yıllarda formasını giydiği Petrolspor, özel maçta 2. ligin yeni takımı eski Diyarbakırspor’u Batman’da konuk etmişti. İşte Batman’ın dününe dair bir kesit kare daha…

HALİT HOCA DİYARBAKIRSPOR’A KARŞI FORMA GİYDİ

Önceki hafta kalp krizi yetmezliğinden kaybettiğimiz gazeteci ve eski futbolcu Halit Beytüt, 1972-73 futbol sezonunda Batman Petrolspor’da forma giydi. Bir zamanlar Batman Gençlik Spor’un yetiştirdiği başarılı golcü Beytüt, Kırmızı-Beyazlı ekibe transfer olmuştu. 1972-73 Sezonunda 2. lige giren komşu şehrin eski Diyarbakırspor’u, Batman’da özel maçta ağırlanmıştı. Batman Petrolspor, TPAO’nun emektar sahasında ağırladığı bir zamanların ‘efsane’ takımı ‘Diyarbakırspor’a 2. ligde başarılar’ yazılı döviziyle çıkmıştı. İşte bir zamanlar Batman Petrolspor’un formasını giyen futbolcular; “Aydın Aydın, Abit Geyik, kaleci Fahri, merhum Abidin İnsel, merhum Nihat Tan, Rasim Baysal, merhum Haris Geyik, merhum Halit Beytüt, İsmail Bağdu, Şeref Özekinci ve merhum Muzaffer Koyuncu.”

BATMAN LİSESİ ETRAFINDA BAHÇELİ EVLER VARDI

Yıl, 1972. Batman Lisesi’nin bulunduğu Ziya Gökalp Mahallesi ‘Küme evler’ idi. Batman Lisesi’nin yeni binasının eğitim-öğretime açılmasının ilk yıllarıydı. Balıkesirli Matematik Öğretmeni Sabire Akpınar ve dönemin öğrencileri Bayram Sayın ve Elazığ-Palulu eski Sağlık ocağı sıhhiye memurunun oğlu merhum Halil Ergün’le mezuniyet öncesinde lise bahçesinde çektirdikleri hatıra karenin üzerinden tam 52 yıl geçti. Bahçelievler’de ilk modern konutlar Petrol-İş Sendikası’nın yaptığı bahçeli yapılardı. Bayram Sayın, Belediye’nin eski ünite müdürlerindendi. İstanbul’a yerleşen Ergün ise hakkın rahmetine kavuştu.

LİSELİ GENÇLERİN HASANKEYF TUTKUSU

Bu siyah-beyaz kare tam 42 yıl önce Hasankeyf’te çekildi. 1979 Yılında öğretmen olarak atandığı Batman Lisesi’nde, Müdür Yardımcılığına ise 1980 yılında getirilen emekli eğitimci Aydınkonaklı İzzet Çağrı, öğrencilerini antik kent Hasankeyf’te pikniğe götürürdü. Batman Lisesi Biyoloji öğretmeni İlkay Saroz, Cengiz Topel eski öğretmenlerinden Olcay hoca, 1982-83 Batman lisesi mezunlarından Hülya As, Filiz Türkay ve Zeki Yeşilmen’in de aralarında bulunduğu dönemin liseli öğrenciler, baraj gölü altında kalan Yolgeçen hanı mağarası önünde objektiflere böyle yansımıştı.

21 YIL ÖNCE MİLLİ EĞİTİMDE BAYRAM HATIRASI

2001 Yılının 23 Nisan Çocuk ve Egemenlik Bayramı’ndan kalan hatıra bir kare. Yer, Ziya Gökalp Mahallesi’ndeki eski Milli Eğitim Müdürlüğü binası. Sembolik yönetici öğrencileri makamında kabul eden dönemin Milli Eğitim Müdürü Fazıl Kardaş, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İzzet Çağrı, Milli Eğitim Şube Müdürü Fesih Yener ve Ziya Gökalp ilkokulu eski Müdürü Mehmet Çınar, iki kadın eğitimciyle bu hatıra kareyi çekmişti. Ziya Gökalp’ın iki eski öğrencisi şimdilerde 30 yaşın üstünde. Aslen Karslı olan başarılı eğitimci Kardaş, 2000-2002 yılları arasında Batman Milli Eğitim Müdürlüğü görevini yaptı.

70’LERDE ANADOL MARKA ARAÇ YAYGINDI

Bir zamanlar ‘Anadol’ marka otomobiller Batman’da yaygındı. Site Mahallesi’nde oturan petrolcü aileler, kaportası tahtadan olan ‘Anadol’ marka araçları kullanmayı tercih ederdi. Yıl, 1969. Batman’ın eski kaportacılarından ve ‘İspanyol Ali’ lakabıyla bilinen Kaportacı Ali, arkadaşları Bayram Sayın, emekli başçavuş Süleyman Vuran, merhum Ata Özevin ve Tüpraş emeklisi Şerif İşcan’ın Anadol araç önündeki çektikleri hatıra fotoğraf.

Editör: TE Bilişim