ÇÖLDE BİR VAHA GİBİYDİ

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün bulunduğu Site Mahallesi, 1955 yılından bu yana kurulduğunda hep “Çölde bir vaha gibi” nitelendirilmesiyle değerlendirildi. 1989 Yılında hizmete açılan ‘TPAO Bölge Müdürlüğü’ binasının açılışını dönemin Enerji’den sorumlu Devlet Bakanı Kazım Oksay yapmıştı. Kristal Park’ın kazandırıldığı Site Mahallesi, bir zamanlar başkentteki semtlerin ayarındaydı.

PETROLCÜLERİN YARDIMSEVER EŞLERİ

TÜRKİYE Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğü’nde 20 yılı aşkın süreyle görev yapan eski Bölge Müdürü merhum Mehmet Yamaç, 1980 ila 1990 yılları arasında ise ‘Bölge Müdürlüğü’nü yaptı. Merhum Yamaç kadar eşi Ümit hanım da tam bir Batman Gönüllüsüydü. 80’li Yıllarda TPAO Bölge Müdürlüğü’nde ünite müdürleri eşlerinin kurduğu ‘Site Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin Başkanlığı’nı ise Ümit Yamaç yapmıştı. İşte Site Yardımlaşma Derneği’nin eski yönetimi; Oya Gümüş, Deniz Altan, Fecir Arı, Yıldız Önal, Melahat Ulaş, Ümit Yamaç, İnci Kavlıçoğlu, Saliha Öğütçü, Gülgün Yetik ve Sevil Yöndem.

1 NOLU MİSAFİRHANEDE ÜNLÜ PETROLCÜLER

1955 Yılında Site Mahallesi’nde ilk yapılan ‘bina’ olarak bilinen ‘TPAO 1 nolu Misafirhane’nin dili olsa da 67 yıl öncesini anlatsa. 1964 Yılında ilk petrolcüler Batman’ın 1 nolu misafirhanesinde bir araya gelmişti. Kara altın’ı keşfeden Türkiye’nin ilk petrolcülerin dinlenme mekanı ise misafirhane idi. Şıklıklarıyla bilinen ilk petrolcülerden Özgen Erev, Sait Şahinkaya ve eşi, Yalçın Altan, Vahit Kuzuoğlu, Tuncay Tumay ve eşi, Bumin Gürses. Siyah-beyaz karedeki ilk petrolcülerin çoğu hayatta değil. İlk petrolcülerden ise geride bu kare kaldı.

1969 YILINDA SİTE BÖYLEYDİ

Yıl, 1969. Burası TPAO’nun kalbinin attığı Site Mahallesi. 1955’li Yıllarda TPAO’daki Ünite Müdürleri için yapılan tek katlı bahçeli evler, Batman’da dönemin en modern yapılarıydı. Çam, gül ve selvi ağaçlarıyla çevresi ‘yeşil’liklerden geçilmeyen TPAO Bölge Müdürlüğü’nün Sitesi, adeta çiçek bahçesini andırıyordu.

70’LERDE ZENGİN MUHASEBE KADROSU VARDI

6000 Kişinin Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğü’nde çalıştığı 1970’li yıllarda; Muhasebe Müdürlüğü’nün zengin kadrosu vardı. Batman TPAO Muhasebe’nin başında Talat Yalçınkaya vardı. Fotoğraf karesine güçlükle sığan 53 yıl öncesinin TPAO Batman Bölge Müdürlüğü Muhasebesi’nde görev yapanlar; “Cevdet Canpolat, Remzi Özerdoğan, Halil Öztunç, Adnan Oğuz, Özden Onur, Kudret Törüner, Sami Atılgan, Erol Korukoğlu, Adnan Kırkpantar, Cemal Çetin, Hamdi Durukan, Necip Atakan, Enver Erdem, Necati Ayan, Selim Edis, Sabri Özdemir, Ünal Özkan, Hayat Bayazıt, M. Cemil Üstün, Semra hanım, Hüseyin Külte, Yalçın Çetinel, Zeki Evin, İnci Kavşut, Mevlüt Özaslan, Feri Çetinkaplan, Bilal Özaslan ve Yıldız Öğretmenoğlu.” 70’li Yıllarda Batman’daki banka şubelerinde bile bu kadar kadro yoktu.

Editör: TE Bilişim