*Batman’ın ilk meydanı Cumhuriyet alanı bir zamanlar resmi bayram törenlerinin adresiydi. Tarihi ilçe Hasankeyf’in sembolleri arasında yer alan ‘Yolgeçen Hanı’ Bakan ve bürokratların dinlenme yeriydi. Eski Valisi Necati Develioğlu, Batman’da en az süreyle görev yapan Valiler arasındaydı. İşte Batman’ın dününe dair kesit karesi daha…

ESKİ MEYDANDA BAYRAM TÖRENLERİ

Batman’ın eski Cumhuriyet Meydanı’nın dili olsa da eski resmi bayram törenlerini anlatsa… Yıl, 1997. Gençlik ve Spor Bayramı töreninin yapıldığı Batman’ın tarihi meydanında eski Vali Temel Koçaklar, Belediye Başkan Yardımcısı Salih Sevim, eski Başsavcı Sadık Bölek, Vali Yardımcısı Bayram Ali Köse, İl Müftüsü Cüneyt Kavşut ile dönemin bazı il yöneticilerinin katıldığı törende; fotoğrafa yansıyan Öncü İş merkezinin balkonunda etkinlikleri izleyenler de dikkat çekiyor.

POLİS HAFTASINDA BAŞARILI ÖĞRENCİLERE ÖDÜL

Her yılın 10 Nisan’ın da kutlanılan ‘Türk Polis Haftası’nın 1996 yılında Batman’dan bir kare. Dönemin Valisi Necati Develioğlu, ‘Polis Haftası’ etkinlikleri kapsamında dereceye giren öğrencilerin ödüllerini Cumhuriyet Meydanı’nda vermişti. Atatürk heykeli etrafındaki ödül töreninde Emniyet Teşkilatının eski mensupları da objektiflerimize yansımıştı. 26 Yıl öncesindeki meydan ile şimdi o eski alan, kent merkezinin hızla değiştiği yer oldu.

YOLGEÇEN MAĞARA’DA ESKİ BAKAN

Sosyal Hizmetlerden sorumlu eski Devlet Bakanı Hasan Gemici, 1999 yılında Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’te eski Yolgeçen Han’ında günün yorgunluğunu atmıştı. Güney Kent Mahallesi’nde eski Mobil tesisleri olarak bilinen şimdi ki Sosyal Yardımlaşma Vakfı binası ile ÇATOM kurslarının bulunduğu alanı, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne kazandırmıştı. Şimdilerde baraj gölü alanında kalan Hasankeyf kale zemini altında ‘Yol Geçen hanı’ mağarası yazın serin, kışın ise sıcak olurdu. Aslen Zonguldaklı eski Bakan Gemici, damlardaki taht da objektiflerimize böyle yansımıştı.

KÖY OKULLARINI DENETLEYEN VALİYDİ

Batman’da kısa süreyle görev yapan Valilerden biri de Necati Develioğlu idi. 7 Ay gibi kısa bir sürede Batman Valiliği görevinde bulunan Develioğlu, köydeki eğitim yuvalarındaki denetimlerde gördüğü eksiklikleri gidermeyen eski bazı eğitimcilere ceza uygulmaştkkı. Eski Vali Develioğlu, öğrencilerin malzemelerinin de karşılanması için eğitim gönüllülerinden destek istemişti.

SİTE’DEN BATMAN LİSESİ’NE

Yıl, 1979. Dönemin Batman Lisesi öğrencilerinden Turgut ve Tarık Delen, Site Mahallesi’nden Ziya Gökalp Mahallesi’ndeki eğitim yuvasının yolunu tutan öğrencilerdi. Lise’de öğretimlerini tamamlayan başarılı öğrenciler, mezuniyet öncesinde hatıra fotoğrafı çektirirdi. 42 Yıl önce renkli fotoğrafların henüz çıkmadığı dönemden kalan siyah-beyaz kare.

Editör: TE Bilişim