2003’TE ALA, İLUH DERESİNDE

Batman’ın eski Valisi ile eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, 19 yıl önce görev yaptığı petrol şehrinin kangren yarası ‘İluh Deresi’nin ıslahı için harekete geçen ilk Vali’lerdendi. Dönemin Batman Milletvekilleri Afif Demirkıran, Ali Suçin ile bazı yöneticilerle İluh Deresi’nde ıslah çalışmaları için eski DSİ Batman Şube Müdürü Veysi Kanat’tan da brifing alan Ala, objektiflerimize böyle yansımıştı. Ala’dan sonra İluh deresiyle en fazla uğraşan Vali ise Hulusi Şahin oldu.

RAMAN’IN İLK MAHALLE MUHTARIYDI

Batman’ın Raman Mahallesi’nin ilk muhtarı Arif  Turan’dı. 1970’li Yılların başında Almanya’nın yolunu tutan Raman Mahalle Muhtarı Turan, son yıllarda memleketi Batman’a dönüş yaptı. Uzun bir süre sağlık sorunlarıyla uğraşan Turan, geçen yıl yaşama veda etmişti. Merhum Turan, 17 yıl önce Batman Çağdaş Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Arif Arslan’a gençlik yıllarının geçtiği Raman Mahallesi’ni anlatmıştı.

ESKİ MARKETLERDE ÇEKİLİŞ GÜNLERİ

Batman’ın ilk marketlerden biri de ‘Sabah Market’ti. ‘Eski Tekel Caddesi’ olarak bilinen Gülistan Caddesi’nde hizmet veren Sabah Market, 1997’de kentte ilk açılan yerel marketti. Sahipliğini Ferit Sertkaya’nın yaptığı ‘Sabah Market’in beyaz eşya çekilişleri, vatandaşların ilgisini çekerdi. 1999 Yılında çekilişte televizyon talihlisi merhum Nedim Sütçü ile market sahibi Sertkaya, objektiflerimize böyle yansımıştı.

DİCLE KIYISINDA MUHTEŞEM MANZARAYDI

Hasankeyf’in eski Kesmeköprü-2, yeni adıyla Kılıç köyü yıllarca Dicle nehrine ‘komşu’luk yaptı. Ilısu-Veysel Eroğlu Barajı gölü altında kalmadan önce geçimlerini balıkçılıkla sürdüren Kılıç köyü sakinleri, doğup büyüdükleri eski köyde nehre komşu olan evlerini, villalara değişmezdi. 1997 Yılında Batman Çağdaş’ın objektiflerine poz veren bu aile, eski köyden yıllar önce göçtü, geride bu muhteşem manzara karesi arşivimizde kaldı.

TANRISEVEN, KÜL, BİLEN VE ALPAY

Yıl, 1995. ‘TRT’de İller Yarışıyor ’ Programına Batman’lı Siyasal Bilgiler Fakültesi üç öğrenci katılmıştı. Şimdi ki Giresun Vali Yardımcısı Hasan Tanrıseven, Dışişleri Bakanlığı’nda görevli Yavuz Kül ve başkentte serbest çalışan Murat Bilen, iki ‘tur’dan sonra finalde elenmişti. Malatyalı Türk Halk Müziği Sanatçısı Selahattin Alpay da katıldığı programa renk katmıştı.

Editör: TE Bilişim