*Türkiye’nin ilk rafinerisinin temeli 1954 yılında atıldığında, kimse kısa bir süreçte petrol kasabasının yarım milyonluk şehre dönüşmesini tahmin etmezdi. Bir zamanlar tüm petrol sektörlerini bağrında bulunduran TPAO’nun güreş takımı, bir zamanlar Ata Spor’unun gözde kulübüydü.  Kara altının şehrinden bir kesit fotoğraf…

50’LERDE RAFİNERİ VE İLUH

1955 Yılında üretime başlayan Batman Rafinerisi’nin havadan çekilen karesinin üzerinden neredeyse 65 yıl geçti. İluh-Tepebaşı’ndaki yerleşim birimi çevresi ve Batman’ın DDY Gar binasına komşu olan Akyürek Mahallesi’nde, tek-tük görülen konut dışında uçsuz-bucaksız Batman’ın Ovası, geçen süreç içinde 450 bin nüfusu bağrında bulunduran ‘petrol şehri’ oldu.

İLÇE DÖNEMİNDE SEVİLEN YÖNETİCİLERDİ

OHAL Bölge Valiliği yaptığı dönemde geçirdiği kalp krizi sonucu yaşama veda eden Aydın Arslan, Batman’ın sempatik Kaymakamlarındandı.  Arslan ve Yamaç, 1988 yılında hizmete açılan TPAO Batman Bölge Müdürlüğü binasının açılışında dönemin Devlet Bakanı Kazım Oksay’a eşlik etmişti. Merhum Arslan kadar sevilen TPAO’nun efsane müdürlerinden Mehmet Yamaç da önceki yıl yaşama veda etti. Batman’ın ‘İlçe’ dönemindeki iki sevilen yöneticisinden geride bu kare kaldı.

PETROL’ÜN SON GÜREŞÇİLERİ

Milli Güreşçi Mehmet Esenceli döneminde tarih yazan Batman Petrolspor’un derece yapan son güreşçileri, 1980’lerin başında bir arada.  O eski güreş takımında aldığı madalyalarla TPAO’ya madalya getiren Latif Şimşek ile Mehmet Demir’i, bir süre önce kaybettik. TPAO eski Muhasebe Müdürü Nurettin Hoşanlı ve eski güvenlik amiri merhum Sadi Özbeden ile TPAO kapalı spor salonunda hatıra kare çeken eski güreşçilerden bazı simalar; Merhum Latif Şimşek, Hüseyin Aksu, Milli Güreşçi Mehmet Emin Şimşek, Gani Demir, Şahin Göndiken, Süphan ve merhum Mehmet Demir.”

1970’LERDE BATMAN LİSESİ

Yıl, 1972. Yer, Batman Lisesi bahçesi...  Lisenin kurucu Müdürü Gülpaşa Sezer’in müdürlüğü döneminde Batman Lisesi’nin Edebiyat bölümünü okuyan petrol kentinin eski simalarından 5 kişi bir arada. TÜPRAŞ Batman Rafineri emeklisi Sıddık Toptaş, şimdilerde İstanbul’da tekstil sektöründe iyi yerde olan Canpolat firmasının önemli isimlerinden Vehbi Canpolat ve emekli komiser Ömer Beğenmez’in de aralarında bulunduğu Batman Lisesi eski öğrencileri, şık kıyafetleriyle okulun eski bahçesinde objektiflere bu pozu vermiş. Lisenin eski bahçesinin bir bölümü halı sahaya dönüştürüldü.

BATMANLI PETROLCÜLER

Yılları petrol sektöründe geçen Batmanlı Cüneyt Tüzün ile Mehmet Can Aslan, 2000’li yıllarda Kayseri-Talas’ta açılan akaryakıt istasyonunda. Bir dönemler Euroil Genel Müdürlüğü görevini de yapan Tüzün’e, Kayseri-Talas’lı Mehmet Delikan da eşlik etmişti. Batmanlı petrolcüleri, Kayseri’deki iş dünyasının önde simaları da yalnız bırakmamıştı.

Editör: TE Bilişim