Petrolün başkenti olan Batman’da ünlü petrolcüler yetişti. Sayısız petrol mühendisinin görev yaptığı TPAO, petrolcüler için bir okuldu. ‘Kara altın’ın okulu olarak bilinen TPAO’dan kimler geldi, kimler geçti. İşte TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün dününe ait bir kesit kare daha…

ÜNLÜ PETROLCÜLER BATMAN’DA YETİŞTİ
Petrolün başkenti Batman’da sayısız petrol mühendisi yetişti. 1 Nolu TPAO Misafirhanesi ünlü petrolcüleri ağırladı. Misafirhane sadece petrolcülere değil, Batman’daki bir dizi etkinliğe kapılarını açan mekandı. Yıl, 1986… Eski Misafirhane’de bir araya gelen eski petrolcülerden Engin Sanver, Ümit Necat Alpaslan, Tayfun Atalay, Soner Çoğay, Hüseyin Karabulut, Ertan İçen ve Mete Tuğluk’un, Batman’dan ayrılalı yıllar oldu.

TPAO’DA KADIN DAYANIŞMASI VARDI
1990’lara kadar TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde görev yapan petrolcü yöneticilerin eşleri arasında 15 günde bir ‘Kadın Dayanışması’ vardı. Daha önce çok sayıda ünitenin olduğu TPAO Bölge Müdürlüğü’nde 15 günde bir kadınlar bir araya gelir, dayanışmanın güzel örneğini sergilerdi. 1987 Yılında İdari İşlerde görev yapan TPAO mensuplarının eşleri, dönemin TPAO Bölge Müdürü Mehmet Yamaç’ın eşi Ümit hanımla ‘Çay Partisi’nde bir araya gelmişti.

TPAO’DA SANAT MÜZİĞİ KOROSU
TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde yıllar öncesinde bir etkinliğin karesi daha. TPAO’nun ünlü Orkestrasının yanı sıra TPAO çalışanlarının da kendi aralarında oluşturduğu ‘Türk Sanat Müziği Korosu’nun hafta sonları petrol emekçilerine verdiği müzik resitali ise TPAO’da konuşulurdu.

1997’DE İŞBİLİR ve EKİBİ
Erdal Ahıska’nın ardından TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’ne atanan Mustafa İşbilir, eski Bölge Müdürleri fotoğraflarının olduğu pano önünde poz verirken, yanında eski TPAO yöneticilerinden Gökalp Çelik, Secaettin, Musa Aydın ve Fatih Turan bulunuyor.

FİKRET HAKAN VE PETROLCÜLER
Yıl, 1966. Yer, TPAO eski Misafirhanesi. ‘Toprağın Kanı’ filmin çekimleri için Batman’a gelen ünlü sanatçı Fikret Hakan ve Belgin Doruk’a, dönemin TPAO’nun üst düzey yöneticileri, büyük ilgi göstermişti. Eski petrol mühendislerinden Yalçın Altan, Batman Rafinerisi eski yöneticilerinden Erdoğan Akıncı ve Metin Güven, ünlü sanatçı Hakan’la 56 yıl önce çekilen film öncesindeki sohbetlerinden geride kalan siyah-beyaz kare.

Editör: TE Bilişim