YILLARA MEYDAN OKUYAN 80 YILLIK GAR

1943 Yılından beri DDY Batman Gar’ı hizmette. Bir zamanların ünlü petrolcülerin yolculuk yaptığı tarihi ‘gar’ binası hiç değişmedi. SİT kapsamındaki tarihi ‘Gar’da tren seferleri pandemi de verilen kısa süreli ‘ara’ dışında hiç durmadı. Yolcu seferlerinin yanı sıra yük taşımacılığında da bölgenin hareketli DDY Batman Gar’ının ‘80 yıllık tarihi’ binası da petrol kentinin aynı zamanda en eski binası konumunda.

1999’DA TPAO YÖNETİCİLERİ

Her yılın 10 Aralık tarihinde kutlanan Türkiye Petrolleri’nin kuruluş yıldönümünün arifesinde ‘Nostalji’ bir kareyi okurlarımızla paylaştık. 1999 Yılının 10 Aralık’ta TPAO’nun kuruluş yıldönümüne katılan dönemin eski petrolcü ve yöneticileri; “Sedat Özsümer, Mustafa Çangır, Nahit Aydın, Hüseyin Argun, Seniye Şayhan, İsmail Ermiş, Cafer Koca, İlhami Sarıaltın, Masum Arıkan, Nahit Zannuboğlu, Talat Atalay, A.Hakim Türe, merhum Ertuğrul İşeri, Ali Tirek, İsmail Bezek, Gökalp Çelik, İsmail Özel, Veysi Türel ve merhum Hamit Özen.” Bu karedekilerin tamamı TPAO’dan emekli olalı yıllar geçti.

TPAO’DA AYRILMAZ ÜÇLÜYDÜ

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün bir zamanlar başarılı ünite yöneticileri iz bıraktı. Kaplan Kaplan, eski futbolcu Hidayet Eren ve Hüseyin Gürbüz, ayrılmaz üçlüydü. Kaplan ve Eren, TPAO’dan emekli olalı yıllar oldu.  Hüseyin Gürbüz ise yakalandığı amansız hastalığa yenik düştü.

KARA TREN RAYLARDA

Bu kare, 1980’li yıllarda çekildi. Kara trenin sefer yaptığı dönemlerde BOTAŞ’ın dolum tankları TPAO’ya aitti. TÜPRAŞ Batman Rafinerisi’nin de bünyesinde olduğu Batman Rafinerisi’nin sembolü TCC Ünitesi ayaktaydı. Rafinerinden yakıt vagonlarına yüklenilen motorin ve diğer ürünler, diğer rafinerilere kara trenle gönderilirken, nakliye anı objektiflere böyle yansımıştı. Ham petrol dolu tanklar üzerinde de ‘TP’nin yazıları da dikkat çekiyor.

RAFİNERİ ETRAFI ÇÖL’DÜ

Bir zamanlar ülkenin eski rafinerisi konumundaki TÜPRAŞ Batman Rafinerisi’ne komşu semtler Cumhuriyet, Şirinevler ve Akyürek’ti. 1980’lerden sonra Batman Rafinerisi’ne üç mahalle daha eklendi. Bayındır, Cudi ve Ermi semtleriyle birlikte Batman Rafinerisine komşu olan semt sayısı 6’ya yükseldi. İşte bir zamanlar Batman Rafineri’nin etrafının boş olduğu fotoğraf karesi.

Editör: TE Bilişim