EN İŞLEK KAVŞAK 80’LERDE BÖYLEYDİ

Batman’da şimdilerde ‘en işlek kavşak’ olarak bilinen Turgut Özal Bulvarı’nın başlangıç noktasının 1980’lerdeki manzarası. 45 Yıl önce araç sayısının yok denecek kadar az olduğu Batman’da, şimdilerde bu kavşakta zaman zaman araç kuyruğu oluşuyor. Eski Tekel Caddesi ve SSK eski Hastane yolunun kesiştiği kavşakta Özdabakoğlu’na ait Renault Servisi ile değirmenci Nuri Çiçek’in un ve bulgur değirmeni vardı. İşte bir zamanların sakin güzergahında hatıra kare çeken dönemin Meydan Mahallesi gençlerinden İrfan Öney, Feyzi Dilekçi, Yüksel Bağcı ve İzzettin Sarıkaya objektiflere böyle poz vermiş.

NEREDE O ESKİ BAKKALLAR

Yıl, 1978. Burası Meydan Mahallesi’nin gözde caddesi eski Tekel Caddesi. Şimdilerde de ‘Gülistan Caddesi’ olarak bilinen güzergahın eski bakkallarından biri de Obut ailesine aitti. Market ve AVM’lerin olmadığı o yıllarda ‘Bakkal’lar gözde alış-veriş yeriydi. Eski Saray Ekmek fırını bitişiğindeki Obut’lara ait bakkaliye önünde hatıra kare çeken ise Nihat Obut ve sanatçı Yüksel Bağcı. Batman’ın Gülistan Caddesi de kent de hızla değişimin olduğu yerlerin başını çekiyor.

MİSAFİRHANE ETKİNLİKLERİN ADRESİYDİ

Yıl, 1979. Yer, TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün eski konaklama tesisi, emektar 1 nolu misafirhane şimdilerde yok. Site Mahallesi’ndeki Atatürk İlkokulu sınıf öğretmeni Nimet Kocaman, SSK Batman eski Hastanesi doktorlarından Suat Gülşen’in eşi ve kızı Yasemin Gülşen Çolak ile çektiği siyah-beyaz karenin üzerinden yıllar geçti. Kocaman hoca sarıldığı eski öğrencisi Yasemin Çolak, şimdilerde Ankara’da doktorluk mesleğini sürdürüyor.

KAHVECİ MUSTAFA’NIN MEKANI

Batman’ın eski Tekel Caddesi eski esnaflardan biri de Kahveci Mustafa’nın yeriydi. Güzergahtaki esnaflar, boş zamanları ile hafta sonlarını bu mekanda geçirirdi. Meydan Mahallesi’ndeki gençler de kahveci Mustafa’nın mekanı önündeki kürsülerde oturur,  demli çayı içmek için beklerlerdi. İşte Yüksel Bağcı, Nihat Obut ve Hakkı Memduhoğlu, kahve önünde 43 yıl önce çektikleri siyah-beyaz kare.

KALİTELİ EKMEĞİN ADRESİYDİ

1980’lerde Tekel Caddesi’nde Tahir Baysal ve kardeşlerine ait Saray Ekmek Fabrikası, kaliteli ekmeğin adresiydi. Ekmek dağıtım aracına yüklenen ekmekler, bakkallara ulaştırılırdı. 1975 ila 1986 yılına kadar Saray Ekmek fabrikası, Batman’ın önde gelen fırınlardandı. İşte o yıllarda fırın önünde hatıra kare çeken mahallenin eski gençlerinden Yüksel Bağcı ili Nihat Obut’un geride kalan eski Tekel Caddesi’ndeki fotoğrafı.

Editör: TE Bilişim