80’LERDE BATMAN LİSESİ İDARECİLERİ

1980 Yılının başında Batman Kız Meslek Lisesi’nden Batman Lisesi’ne geçiş yapan başarılı eğitimci Aydınkonaklı İzzetin Çağrı idi. Batmanlı eski eğitimcilerden İbrahim Özgen ile birlikte Batman Lisesi Müdür Yardımcılığını yapan Çağrı, Müdür Başyardımcısı Şevket Tutal’la birlikte okul binası girişindeki tabelanın önünde objektiflere böyle poz vermişti. Üç eski eğitimci de şimdilerde emekli.

LİSEDE GÖZ KAMAŞTIRAN SERGİLER

Yıl. 1985. Ziya Gökalp Mahallesi’nde eski Kız Meslek Lisesi binası, Batman Lisesi’ne komşuydu. İki liseyi bir birinden sokak ayırırdı. Kız Meslek Lisesi’nde yılsonu sergileri ise görkemli geçerdi. Öğrencilerin, el işi giyim sergileri göz kamaştırırdı.  İşte 37 yıl öncesinin karesi. Şimdilerde Milli Eğitim İl Müdürlüğü’nün ek binası olarak kullanılan eski Kız Meslek Lisesi binasında, giyim sergisinde dönemin öğretmenleri ve lise Müdürü İzzettin Çağrı’nın hatıra karesi.

BİR ZAMANLAR BATMAN OTOGARI

Bu kare de 1980’lerde Batman eski şehirlerarası otogarda çekildi. 302 Mercedes otobüslerinin seferlere yeni çıktığı dönemde Batman’dan İstanbul’a yolculuk yapan gençlerin hayaliydi. Şimdilerde SGK ile İş-Kur binalarının olduğu yer, Batman Şehirler arası’ Otogar’dı. İşte 40 yıl önce dönemin konforlu otobüsleriyle yolculuk yapan Batmanlı bazı simalar; “Hikmet Sel, Ekrem Beytüt, Orhan, Veysi Tan, Ziver Akan, (Oturanlar) Orhan Özdemir ve Latif bey.”

MANİFATURACILAR ÇARŞISI

Batman’da bir dönemler manifaturacalar çarşısı Elma Sokağı ve Alo Tevşo pazarı kadar ünlüydü. Petrol kentinin ‘ilçe’ olduğu dönemlerde, manifaturacılar 1’nci Cadde’deydi. Giyim mağazalarından önce manifaturacılık esnaflarının yaygın olduğu Batman’da 2’nci Cadde ile Elma Sokağı çevresinde açılan manifaturacılık mesleği de son dönemlerde tarihe karıştı. İşte 1990’ların manifaturacılarından tanıdık bazı simalar; “Sait bey, Veysi Altun ve Fahri bey.”

FATİH LİSESİ KURUCULARI

Batman Lisesi, Batman Endüstri Meslek Lisesi ve Batman İmam Hatip Lisesi’nden sonra Batman’da açılan dördüncü lise; Fatih Mahallesi’ndeki Fatih Lisesi idi. 1980’li yılların ortalarında açılan lisenin kurucu müdürlüğünü Ömer Öztürk yaparken, Müdür Başyardımcılığını Mehmet Ali Bilge üstlenmişti. Tecrübeli eğitimci İzzetin Çağrı ise Fatih Lisesi’nde Edebiyat derslerine girerdi.

Editör: TE Bilişim