1980 Öncesinde Batman’ın alış-veriş kalbi eski çarşının çevresindeki Alo Tevşo Pazarı ile Midyat Garajı’nda atardı. Teknolojinin gelişmediği yıllarda petrol kentinin fotoğraf stüdyolarında fotoğrafçıların işi yoğundu. Bir zamanlar yaz mevsiminde serinlemek için Batman Çayı’nın yolunu tutardı. İşte siyah-beyaz kareler…

ESKİ ALO TEVŞO KÖY PAZARI

Yıl, 1979. Bir zamanlar Batman’ın kalbi eski ‘Alo Tevşo’ köy pazarında atardı.  Eski çarşı merkezinin göbeğindeki Midyat Garajı ile çevresinden kopmayan simalardan Salih Bayar, fotoğraf sanatçısı İrfan Tapan ve Fahri Tunç’la köy pazarında çektikleri siyah-beyaz kare. Batman’ın köy pazarında daha önce otantik mekanlar da vardı. O eski mekanlar tarihe karıştı.

STÜDYO KEMAL’DE FOTOĞRAF ÇEKMEK

Batman’da uzun süre ‘2’nci Cadde de eski ‘Japon Pasaj’ı yerinde ‘Moda Fotoğraf Stüdyosu’ olarak hizmet veren Kemal Tapan, 1’nci cadde de adını taşıyan Stüdyo’yu 1970’lerde açmıştı.  Yıl, 1976. Ağabeyinin yanında fotoğrafçılık yapan İrfan Tapan’ın, arkadaşı Salih Bayar ile stüdyoda çektiği siyah-beyaz kare.

ESKİ HASANKEYF KÖPRÜSÜ HATIRASI

Burası Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf köprüsü. Batman’ın eski simalarından bir grubun hafta sonu konuk oldukları tarihi ilçenin şimdilerde baraj gölü altında kalan köprüde çekilen ‘kare’ üzerinden yıllar geçti. Bu karede yer alanlar 60 yaşın üstünde. 1976 Yılındaki siyah-beyaz karede yer alanlar; Beşir Şen, Veysi Büdün, Fahri Tunç, İrfan Tapan, Ahmet Turgut ve (oturan) Salih  Bayar.

BATMAN ÇAYI HATIRASI

Bir hatıra karede Batman Çayı kıyısından. Batman Çayı’na komşu olan İkiztepe köyünde 1975 yılında objektiflere poz veren simalar arasında Ahmet Şen, Fethullah Tekince, Beşir Şen, Salih Bayar, Burhan Keskin ve İlhan İraz bulunuyor.

ESKİ MOBİLYA MAĞAZASI

Bir zamanlar Batman’ın gözde mobilya atölyelerinden Elka firmasıydı.  Bu atölyede onlarca mobilya ustası yetişti. Eski mobilya atölyesi önünde hatıra kare çeken simalar; Şehmus Akçay ve Zeyni Akçay’ın siyah-beyaz karesi. Elka Mobilya Atölyesi Sahibi Abdulkerim Bayar, Batman’ın eski mahalli takım ‘Elkaspor’un kurucu başkanıydı.

Editör: TE Bilişim