70’LERDE GENÇLER SİNEMAYI KAÇIRMAZDI

1960 ila 80 Yılları arasında Batman’da 10’a yakın sinema vardı. ‘Kara altın’ın ilk çıktığı Raman Dağı’nda 1947 yılında ‘açık sinema’ günleri ilk petrolcüler için yapılırdı. Petrol kenti Batman’da 1960 yıllarda ardı ardına açılan sinemalar arasında TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün kapalı-açık sineması, Seyran, Evin, Saray, Raman, Mehtap ve Özevinler’e ait sinema vardı. İşte Aydınlıkevler ile Kısmet Mahallesi’nin kesiştiği kavşaktaki eski Mehtap Sineması salonunda 1978 yılında objektiflere poz veren Veysi Alan, Fevzi Akan ve Şehmus Akçay’ın siyah-beyaz karesi.

80’DE BATMAN GENÇLİKSPOR’LU FUTBOLCULAR

Batman Petrolspor’dan sonra kentte ikinci futbol kulübü olan Batman Gençlikspor’da yüzlerce futbolcu forma giydi. Bir zamanlar Mehmet Apari’nin antrenörlüğünü yaptığı Sarı-Siyahlı ekibin 1983-84 futbol sezonunda forma giyen üç sima; Hacı Şeyhmus Akçay, Alaeddin Köz ve Zeyni Arpa’nın, TPAO’nun emektar sahasında bir maç öncesinde çektiği hatıra kare.

MOBİLYACI ESNAFINDAN FUTBOL TAKIMI

Komşu ilçe Midyat’tan yıllar önce Batman’a yerleşen Midyatlıların bir bölümü; mobilya ustasıydı. Midyat Garajı ile çevresinde mobilyacılık yapan esnaflar kurdukları ‘Elkaspor’ mahalli takım olmasına rağmen Batman’daki amatör takımlara kafa tutuyordu. Paris Pasajı’nda kulüp binası da olan ve daha çok mobilyacı esnafının oluşturduğu Elkaspor’u, Elka Mobilya’nın sahibi Abdulkerim Bayer kurmuştu. 1980 Yılında forma giyen bazı simaların Midyat  Garajı’nda çektiği siyah-beyaz karede yer alanlar; “Bedrettin Çiçek, Veysi Tan, Hacı Şeyhmus Akçay, Şehmus Akçay ve Orhan Özdemir.”

VALİ’NİN FORMA GİYDİĞİ ELKASPOR

Halen Kayseri Valiliği görevini sürdüren Şehmus Günaydın’ın da forma giydiği Elkaspor’da 1980’li yıllardaki kadrosunda yer alanlar; “Ayaktakiler; Abdulkerim Bayer (Elkaspor Başkanı), Zeki Akçay, merhum Zeki Ertekin, Haccı Akçay, Veysi Tan, Ziver Akan, Bedrettin Alkan, Arif Dinçer, Hüseyin Öndaş, Orhan Özdemir, Veysi Alan, Ali Erol. (Oturanlar); Yaşar, Şerafettin Ekici, Fehim Özal, Hikmet Sel, Vali Şehmus Günaydın, Halil, Abdullah Bıçakçı, Hasan Yıldırım, Nihat Edis, Celal ve yerde uzanan Tevfik Bedir hoca.

BATMAN LİSESİ HATIRASI

Batman Lisesi girişindeki sembol tabelanın altında fotoğraf çekmek öğrencilerin hayaliydi. 1975 Yılında Batman Lisesi’ne ‘merhaba’ diyen eski terzilerden Felemez Altun, Tekel Bayii Adil Çelik ve Uğur Tunç’un, lisenin birinci sınıfında çektikleri siyah-beyaz kare.

LİSE’DE ÜNLÜ KARİKATÜRCÜ YETİŞTİ

Bir zamanlar Batman Lisesi ‘Eğitim Fakültesi’ ayarındaydı. Birçok bürokrat, yazar ve siyasetçinin yetiştiği lisede karikatürler de yetişti. 1970’li yılların ortalarında eğitimlerini Batman Lisesi’nde gören Ömer Ayana, karikatür mesleğin zirvesine çıktı. Aydın Turan ise İstanbul’da gemicilik mesleğini sürdürüyor.

Editör: TE Bilişim