Batman’ın ilk iş merkezlerinden biri de Biçiciler pasajıydı. Bir zamanlar kentin eski esnafları Biçiciler pasajındaydı. Küçük çayevleri, o iş merkezindeki esnafların sohbet-dinlenme yeriydi. Biçiciler pasajı kadar Midyat Garajı’nda da petrol kentinin ilk esnafları toplanmıştı. İşte Batman’ın dününe ait bir kesit siyah-beyaz fotoğrafı.

BATMAN’IN İLK İŞ MERKEZLERİNDENDİ

Burası Batman’ın 1 ve 2’nci Caddelerini birbirine bağlayan ilk iş merkezlerinden olan ‘Biçiciler pasajı’. Batman’ın eski siyasetçilerinden Aydın Biçici’nin babası merhum Şaban Biçici’nin yıllar önce kente kazandırdığı ‘iş merkezi’nde bir zamanlar tanınan esnaflar vardı. Eski iş merkezindeki o esnafların çoğu şimdilerde yok. Batman’ın eski terzilerinden Selahattin Tülay’ın bay-bayan dikim evi atölyesi ve eski kundura tamir mekanlarının da olduğu ‘Biçiciler Pasaj’ında esnaf-vatandaşların dinlendikleri küçük çayevleri de şimdilerde tarihe karıştı. İşte 1970’lerin ortalarında Endüstri Meslek Lisesi’ne giden Zeki Altun’un bir dönemlerin gözde iş merkezinde çektiği hatıra kare.

BATMAN ORTAOKULU MEZUNLARI

Bir zamanlar Batman Lisesi bünyesindeki ‘60 Yıl Ortaokulu’nda Batman’ın köklü ailelerinin çocukları eğitim gördü. Şimdilerde İstanbul Hava limanında görev yapan Süreyya Balaban, İzmir’e yerleşen Hamdiye Çelik ve bir süre yaşama veda eden Nezihe Arpa’nın, 1974 yılında Batman Ortaokulu bahçesinde çektirdikleri siyah-beyaz kare.

İLK ELEKTRİK MALZEMESİ MEKANI VARDI

Bir zamanlar petrol kentinin ilk esnafları Midyat Garajı’ndaydı. Kentin ilk elektrik malzeme bayisi İhsan Sümer’di. Yıllarca Midyat Garajı’nda elektrik malzemeleri satan Sümer, 1990’lı yıllarda mesleği bıraktı.

KARTPOSTAL FOTOĞRAF VE PİYANGO BAYİSİYDİ

1979-80 Batman Lisesi mezunu olan Adil Çelik, mezuniyetinin ardından ‘iş’ hayatına atıldı. Yıllarca Cumhuriyet Meydanındaki merkez Ziraat Bankası sokağında Milli Piyango bayiliği, kartpostal fotoğraf ve Tekel bayiliği yapan Çelik, 1995 yılından beri Almanya’da yaşamını sürdürüyor.

İKİ LİSE’NİN BANDO TAKIMI

Aynı yıl resmen açılan Batman Lisesi ile Endüstri Meslek Lisesi’nin bando takımlarının, bir resmi ‘Bayram Buluşması’ndan siyah-beyaz bir kare daha. 1976 Yılında Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Nazmi Öztürk ile Batman Lisesi eski Müdür Yardımcısı Musa Yelken’in de aralarında bulunduğu bazı öğretmenlerle hatıra kare çeken iki lisenin bando takımındaki eski simalarından bazı isimler; Vedat Koyuncu, İhsan Tüzün, Enis Bahçıvan, Sermet Bekiroğlu, Songül Güre, Hülya Aksoy ve Vesile Demir.

LİSE’DE ÇELİK KARDEŞLER

Tarih; 8 Mayıs 1978… Yer, Batman Lisesi bahçesi. Uzun yıllar eski Garanti Bankası sokağında fotoğrafçılık yapan Hasan Turan, bir dönemler Batman Lisesi ile Endüstri Meslek Lisesi’ndeki öğrencilerin fotoğraflarını çekerdi. Aynı lisede eğitim gören Adil ve kız kardeşi Hamdiye’nin 2. sınıfta çektikleri hatıra kare.

Editör: TE Bilişim