1980’lerde Batman’ın son mahallesi Bahçelievler ve çevresiydi. GAP, Fatih ve Belde semtlerin yeri çöldü. Turgut Özal Bulvarı’nın işlek kavşağı Dörtyol kavşağı karşısındaki 30 tonluk kantarın yerinde şimdilerde çok bloklu yapılar yükseldi. Bir zamanlar küçük marketlerin yerini alan Batman’ın büfeleri eski SSK Hastanesi’ne komşuydu. İşte petrol kentinin dününe dair bir kesit fotoğraf…

30 YIL ÖNCE DÖRTYOL KAVŞAĞI

Batman’ın gözde güzergahı Turgut Özal’ın Dörtyol Kavşağı’nın 30 yıl öncesinin manzarası. 36 Yıldır kavşakta değişmeyen tek mekanı marka lokanta Çömçe. Kavşaktaki eski 30 tonluk kantar ile Bahçelievler Camisinin önündeki yapıların yeri şimdilerde çok bloklu yapılara dönüştü. 1989 Yılında yapımı tamamlanan Belde Mahallesi’ndeki ilk konutlar, şehrin küme evler bölgesiydi. Şehrin gelişen bölgesinde iki camii vardı, biri Bahçelievler, diğeri ise Kudret İbadet evi idi. Trafiğin yoğun olduğu Dörtyol kavşağının 30 yıl önceki hali objektiflere böyle yansımış. Batman’ın bu bölgesi şimdilerde çok değişti.

TPAO GİRİŞ KAPISI BÖYLEYDİ

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün giriş kapısının eski manzarasından bir görüntü. TPAO’nun ‘Efsane Bölge Müdürü’ Mehmet Yamaç, Site Mahallesi’ni ‘yeşil kuşağa’ dönüştürdü. TPAO’nun Giriş Kapısı’na ‘Kara altın’ın sembolü olan iki ‘At Başı’ maketini kazandıran merhum Yamaç, sondaj kulesi maketiyle de petrolün kalbinin attığı ‘bölge’ye ayrı bir ivme kazandırmıştı. 1990 Yılı öncesi de TPAO giriş yolunun ‘yeşilliği’ dikkat çekiyor.

BATMAN’IN ESKİ BÜFELERİ

Batman’ın ‘İlçe’ dönemlerinde büfeler yaygındı. Eski SSK Batman Hastanesi çevresindeki ‘büfeler’ küçük marketleri andırırdı. 1994 Yılına kadar hastaneye komşu olan büfeleri, dönemin Belediye Başkanı merhum Salih Gök kaldırmıştı. İşte Batman’ın ‘İlçe’ dönemindeki eski hastaneye komşu olan ‘Sağlık Büfesi’ adını taşıyan kaldırımdaki büfenin önünde hatıra kare çeken kentin eski büfecileri.

RAFİNERİ’NİN ÖTESİNDE MAHALLE YOKTU

Yıl, 1980. Ülkenin ilk rafinerisi TÜPRAŞ Batman Rafinerisi’nden manzara. Rafineri ile stok tanklarının da tek petrol sektörüne bağlı olduğu dönemler kentin lokomotifi TPAO idi. Tüm petrol sektörleri Türkiye Petrolleri çatısı altındaydı. 40 Yıl öncesinde, Batman’ın nüfusu ise 150 bindi. O dönemler Cudi, Bayındır ve Çamlıtepe semtler yoktu. Rafinerinin ötesinde çöldü. TÜPRAŞ Batman Rafinerisi’ne komşu olan mahalleler Cumhuriyet, Şirinevler ve Akyürek’ti. Şimdilerde yeni mahalleler, TÜPRAŞ Rafineri etrafını kale gibi sardı.

DR. ÖZER VE SSK’DA ESKİ DOKTORLAR

Batman’ın ‘İlçe’ olduğu 1960 yılından önce kentin ilk hükümet tabibi Dr. Cengizhan Özer’di. Dönemin TPAO Bölge Müdür Yardımcısı Melih Genca ve küçük rafineri Müdürü Şemsi Ağar’ın ısrarı üzerine 1960 yılında Batman’da göreve başlayan merhum Dr. Özer, TPAO Dispanseri’nde 1994 yılına kadar çalışmıştı. TPAO Dispanseri’nde yılları geçer Özer, 1988 yılının 14 Mart Tıp Bayramı’nda Çocuk Doktoru Nesrin Kalaycıoğlu, eşi ve eczacı Mersa Gökpınar ile Dr. Sevinç İnci’yle objektiflere böyle yansımış.

Editör: TE Bilişim