ALTINORDU İLE FİNAL OYNAYAN PETROLSPOR

Yıl 1975. Burası, İzmir-Atatürk eski stadyumu. Türkiye Kupası’nda yarı final oynayan Batman Petrolspor Teknik Direktörü Ağrılı Nihat Tuğaç’tı. Kırmızı-Beyazlı takımda forma giyen merhum Muzaffer Koyuncu ise antrenördü. Yarı finalde Altınordu’yu eleyen Kırmızı-Beyazlı ekipte forma giyenler, “Nihat Tuğaç, Fırat kaleci, Mithat Atalay, Ceylan, Mehmet Aksu, Şinasi Bayam, merhum Nihat Tan, Sedat Özsümer, merhum Muzaffer Koyuncu. (Orta sıra) Fikret Yeni, Arif Yavuz, Feridun Yeni, merhum Yılmaz Gönülaçar, Emin. (Oturanlar) Hidayet Eren, Hayyam Gönülaçar, Elazığlı Şemsi ve Kadir Gayretli.”

PETROL’ÜN FORVETLERİYDİLER

1973-74 Futbol sezonunda kadrosunu Siirt’teki yıldız futbolcularla güçlendiren Batman Petrol’ün ele avucu sığmadığı forvetleri Şinasi Bayam ve Ceylan Ekinci idi. Şinasi, Siirt’in eski amatör kulüplerinden Akınspor’dan Petrolspor’a transfer oldu. Ceylan ise Siirt-Gençlikspor’dan Kırmızı-Beyazlı takıma gelmişti. İki sezon birlikte Petrol’de forma giyen Ceylan ve Şinasi’nin attığı goller 30’u geçerdi. Ceylan Ekinci, bir sezon da ‘gol kralı’ olmuştu.

BÖLGEDE 50 YIL ÖNCESİNİN ÖZEL MAÇLARI

55 Yıl öncesinde Güneydoğu’daki bölge takımları arasında tatlı rekabet vardı. Batman Amatör kümede mücadele eden Petrolspor, ilçe döneminde ‘Batman şampiyonu’ olunca ‘İl Şampiyonluğu’ için eski Siirt YSE spor’la kıyasıya çekişirdi. Mardinspor ile Diyarbakırspor’un 3. ligde aynı grupta mücadele ettikleri dönemde iki komşu takım arasında rekabet vardı. 55 Yıl önce Mardin Stadyumu’nda özel bir maçta eski Petrolsporlu Şinasi’nin de aralarında bulunduğu karede 5 futbolcunun yaşama veda etmiş. Komşu İl Siirt YSE’nin 1965 kadrosu; “Halil Babaoğlu, Muzaffer, Şinasi, Nezir Erol, Memiş, Aydın Göncü ve kaleci Fuat. (Oturanlar) merhum Erkan, Sadık, merhum Muhdi (Mikro), merhum Edip Pamukçu ve merhum Cemil Özçiçek.”

ŞİNASİ’NİN PETROL’E TRANSFER ÖYKÜSÜ

Siirt’in eski futbolcularından merhum Ömer Bayam’ın büyük oğlu Şinasi, Siirt lisesini okurken bir yandan da futbol sahalarında ter döküyordu. Siirt Akınspor’da bir sezon forma giyen Şinasi, Petrolspor’un transfer teklifini 1971 sezonunda değerlendirdi. Şinasi Bayam, Batman’a transfer öyküsünü şöyle anlatıyor: “Petrol’lü yöneticiler beni izlediler. Mithat Atalay dayım da Petrol’ün kalecisiydi. Akınspor’la Petrol’ün maçında gol attım. O dönemler Petrol’ün kadrosu çok güçlüydü. Bizi yendiler ama ben de o gol atmıştım. Sezon sonunda gelen transfer teklifini geri çevirmedim. Günlük 30 lira maaş ve sözleşmeli kadro önerdiler. Sonradan 10 lira maaşla günlük yevmiyem 40 lirayı buluyordu. Batman’da çok mutluydum. Petrolspor’da o zamanlar forma giymek bölgenin Fener, BJK ve GS takımları gibiydi. Merhum babam, hafta sonları Siirt’ten beni izlemek için Batman’a gelirdi. O yılları unutamam.”

BEYAZ SARAY GÖLGESİNDE BAYRAM

Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğü’nün emektar sahası, futbol kadar resmi bayram ve diğer etkinliklere de ev sahipliğini yapardı. TPAO’daki eski Beyaz Saray binasının gölgesindeki emektar sahada, 1974 yılının 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı törenine katılan Atatürk İlköğretim Okulu’nda siyah önlüklü öğrenciler arasında Fatih Atuğ, Servet Tural, Veysi Tecimer, İrfan Peker, Orhan Kavak ve Fatih Atuğ da var. Öğrencileriyle bayramda hatıra fotoğrafı çeken sınıf öğretmeni İnci Elgin, Ankara’da yaşamını sürdürüyor. Aslen Siirtli İnci Elgin’in kardeşi de uzun yıllar Atatürk İlköğretim okulunda görev yapan eğitimciydi.

Editör: TE Bilişim