51 YIL ÖNCESİNİN PETROLSPOR’U

Fenerbahçe’nin eski kaleci Muharrem Özkan, antrenör olarak Batman Petrolspor’un başına geldiği yıl 1970’ti. 51 Yıl öncesinde Kırmızı-Beyazlı ekipte büyük başarı elde eden Özkan’ın öğrencileri; Silvanlı Vahit, Silvanlı Yaşar Barut, İluhlu Süleyman Güç, ‘Lefter’ lakaplı Diyarbakırlı merhum Nurettin, kaleci Mithat, (Oturanlar) Şinasi Bayam, Sivaslı Şazi, Vanlı Sacit, İsmail Baysal ve Sedat Özsümer’di. FB’nin eski kalecisi Muharrem Özkan, Petrol’de iz bırakan çalıştırıcıydı.

ESKİ RAFİNERİ GÖLGESİNDE PETROL

Ülkenin ilk rafinerisinin kurulduğu Batman’da, bir zamanlar TÜPRAŞ ve TPAO iç içe petrol kuruluşlarıydı. Petrol sektörlerini bir çatı altında toplayan TPAO’nun 1960 yılında kurduğu Petrolspor ise bölgenin en gözde futbol kulübüydü. İşte Kırmızı-Beyazlıların 1971-72 sezonundaki kadrosunda forma giyenler; “Müjdat, Vahit, Şinasi, Mehmet Aksu, Ceylan, kaleci Elazığlı Münir. (Oturanlar) Yılmaz Yalpı, Şemsi, Vahap Akbaş, Ağrılı Mehmet Ali ve merhum Rasim Baysal.”

FUTBOLCULARDA UZUN SAÇ MODAYDI

1973-74 Futbol sezonunda Batman Petrolspor’un 11’inde yer alanların çoğu uzun saçlarıyla dikkat çekiyordu.  Kırmızı-beyazlılarda en uzun saçlı futbolcu İsmail Bağdu idi. Petrol’ün 48 yıl önceki ideal on biri; Ceylan, Şinasi Bayam, İsmail Bağdu, ‘Bebo’ lakaplı Faik Babaoğlu, Müjdat, kaleci Münir, (Oturanlar) Sedat Özsümer, Mahfuz (Çiriri), Mehmet Aksu, Vahap Akbaş ve Giresunlu Raci.

PETROL’DE FUTBOL ORDUSU

Tam 49 yıl önce emektar TPAO’nun sahasında sezon açılışını yapan Petrolspor’un başında Ağrılı antrenör Nihat Tuğaç vardı. Antrenör yardımcısı merhum Muzaffer Koyuncu’nun da uzun yıllar görev yaptığı Kırmızı-beyazlı ekipte ter döken eski futbol emektarları; “Silvanlı Vahit, Şinasi, Sedat, merhum Nihat Tan, Şemsi, merhum Fikret Yeni, Yılmaz, Haris, Müjdat, Mahfuz (Çiriri), Mehmet Aksu, merhum Rasim, Münir ve ‘Altın kafa’ lakaplı Osman. (Oturanlar); Yaşar Barut, kaleci Mithat, Mehmet Tan, Faik Babaoğlu, Raci, Vahap Akbaş, Ceylan, Aydın Aydın ve Yılmaz Yalpı.”

BATMAN’I UNUTAMAYAN FUTBOLCU

1971-72 Batman Lisesi mezunu olan Şinasi Bayam, memleketi Siirt kadar koyu bir Batmanlı. 1970 Yılında Batman’a gelen Şinasi, Petrolspor’a transfer oldu. Üç yıl süreyle Kırmızı-Beyazlı ekibin forveti olan Şinasi Bayam, geçirdiği sakatlıktan sonra aktif futbolu bırakmıştı. Batman’ın Akyürek Mahallesi’nde gençlik yıllarının bir bölümü geçen Bayam, daha önce de TPAO’da futbolculara tahsis edilen C pansiyonunda kalıyordu. Şimdilerde yaşamını Balıkesir-Burhaniye’de sürdüren Şinasi Bayam, gençlik yıllarının geçtiği Batman’ı ve Petrol’ü unutmuyor.

Editör: TE Bilişim