*Batman’ın ilk liselerinden Sanat Enstitüsü’nde ilk mezunlar, her alanda başarılıydı. Daha sonra adı Endüstri Meslek Lisesi’ne dönüştürülen bu eğitim yuvasından mezun olanların çoğu TPAO, TÜPRAŞ ve BOTAŞ’ta iş imkanı bulmuştu. Batman’ın ilk mahalli futbol takımı Demirspor’da renkli simalar forma giymişti. İşte petrol kentinin dününe ait siyah-beyaz kareler…

RENKLİ GEÇEN BAYRAMLAR

1970 Yılının Gençlik ve Spor Bayramı... Yer, TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün emektar sahası.  Açıldığında adı ‘Sanat Enstitüsü’ olan eski ‘Endüstri Meslek Lisesi’ resmi bayramlara futbol takımı ve bandosuyla renk katardı. Sanat Enstitüsü’ne büyük emek veren öğrencilerin çok sevdiği ‘Ajan Şükrü’ lakaplı Tekirdağ-Keşanlı öğretmen Şükrü Karagöz’ün kurduğu bando takımının sancaktarı ise eski Batman Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ahmet Yıldız idi. Sanat Enstitüsü’nün ilk mezunlarından İsmail Bilici, Ahmet Yıldız, Nihat, Tahsin Fırat ve Nurettin beyin bayram hatırası.

ELEKTRİK BÖLÜMÜNDE BÖYLE DERS VERİLİRDİ

Burası açıldığında adı ‘Sanat Enstitüsü’ olan Batman Endüstri Meslek Lisesi’nin elektrik bölümü. Lise bünyesindeki atölye ve laboratuvarlarda öğrenciler ders görürdü. İşte lisenin mezunlarından Tevfik Demir ve İsmail Bilici’nin uygulamalı dersten geride kalan siyah-beyaz fotoğrafı.

SANAT ENSTİTÜSÜ’NÜN LABORATUVARI

Turgut Özal Bulvarı’ndaki petrol kentinin ilk lisesi konumundaki ‘Sanat Enstitüsü’nde yıllar öncesi atölye ve laboratuvarda gördükleri eğitimle öğrenciler, parmakla gösteriliyordu. Sanat Enstitüsü’nün ilk mezunlarının öğretmenleriyle çektirdikleri hatıra karede yer alan bazı simalar; Hıdır Bulgici, Hüsnü Trak, Tevfik Demir, Tahir Yumrukçalar, İsmail Bilici, Tahsin Kutlu ve Rıfat Başaran.

70’LERİN MAHALLİ FUTBOL TAKIMI

Batman’ın ilk mahalli futbol takımı Demirspor’du. ‘Menno’ lakaplı Abdurrahman Ekinci’nin kurduğu Demirspor, 1970’li yıllarda Kaymakamlık futbol turnuvalarına renk katardı. Eski Batmanlı Burhan Çelik ve Midyatlı eğitimci ‘Şujine) lakaplı merhum Şehmus Çiçek’in de yer aldığı karede Demirspor’da forma giyenler; “Vahdettin Akın, merhum Mecit Köylüoğlu, merhum Şehmus Kıdır, Ata Gündüz, Ali Tan ve Dr. Ahmet Yıldız. (Oturanlar) Mehmet Adsız, merhum İbrahim Bedir, kaleci Alaettin, Adnan hoca, merhum Cesur Koyuncu ve Yaşar Tangüner.”

SANAT ENSTİTÜSÜ FAKÜLTE GİBİYDİ

Batman Lisesiyle birlikte 1969-70 eğitim-öğretim sezonunda açılan Sanat Enstitüsü, o dönemler Eğitim Fakültesi ayarındaydı. İlk mezunlardan merhum Seyfettin Ergen, merhum Selahattin Savaş ve Tevfik Demir’den geride kalan siyah-beyaz kare.

Editör: TE Bilişim