ALA’NIN HASANKEYF SEVGİSİ

Yıl, 2003. Dönemin Batman Valisi, eski İçişleri Bakanı Efkan Ala idi. Valilik görevi öncesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda müsteşarlık yapan Ala, Batman Valiliği görevine atandıktan gününün çoğu tarihi ilçe Hasankeyf’te geçerdi. Tarih gönüllüsü Ala, “Hasankeyf’teki Helenistik dönemine ait her bir mağara benim için bacasız bir fabrikadır” derdi. İşte 19 yıl önce Hasankeyf kalesindeki bir heyete bilgi veren Ala, objektiflerimize böyle yansımıştı.

1992’DE ‘ÇEVRECİ’ OKULDU

Batman’ın Kültür Mahallesi’ndeki Milli Eğitim Vakfı’nın temelini 1987 yılında dönemin Siirt Valisi Selami Teker ile eski Batman Kaymakamı ve OHAL Valisi merhum Aydın Arslan atmıştı. Okulun ilk kurucu Müdürü İsmet Onat, Baş Yardımcılığını Saadettin Vergili, eski eğitimciler Agit Yıldız, Şermin Varol, Ekrem Demir ve bazı eğitimcileri ile öğrenciler, 1992 yılında Belediye binası bahçesinde eski Başkanvekili Aydın Biçici ve Fen İşleri Müdürü Sıtkı Erbatur’a çiçek jestinde bulunmuştu.

EĞİTİM’DE ÇITAYI YÜKSELTEN MÜDÜRDÜ

Aslen Karslı olan yılların eğitimcisi Fazıl Kardaş, 2000 ila 2002 yılları arasında görev yaptığı Batman’da, eğitimin çıtasını yükseltmişti. Dönemin Valisi İsa Parlak, Vali Yardımcısı Musa Kulaklıkaya ile birlikte görev yapan dönemin Milli Eğitim Müdürü Fazıl Kardaş, ÖSYS sınavlarında Batman’ı ilk 20 İl arasında tutmuştu. İşte eski kapalı spor salonunda halay çeken Kardaş’a, Kulaklıkaya ve eski Şube Müdürü Gönül Fırat da eşlik etmişti.

ÇOCUKLARI YANINDAN AYIRMAYAN BAŞKANDI

1994-98 Yılları arasında Batman Belediye Başkanlığını yapan ve görevinin son 6 ayında geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Salih Gök, açılış ve bazı etkinliklerde gördüğü çocukları yanı başındaki koltuk-sandalyelere oturturdu ve işte ‘yarınımızın yöneticileri’ derdi. Görev süresince ‘mütevazi’ ve alçak gönüllülüğüyle bilinen Gök, 1995 yılında Karşıyaka Mahallesi’nde süren altyapı çalışmasında küçük bir çocukla objektiflerimize böyle yansımıştı. Merhum Gök ile karedeki bu çocuk, bugün 30 yaşın üstünde.

DEVELİOĞLU VE GÖK’ÜN SOHBETİ

1997 Yılında dönemin Valisi Necati Develioğlu, Batman’ın eski Belediye Salih Gök ile etkinliklerde bir araya gelirdi. TPAO’nun gelenekselleştirdiği Resim Yarışmasında dereceye giren öğrencilerin ödülleri Vali Develioğlu, merhum Gök ve TPAO eski Bölge Müdürü Talat Atalay tarafından verilmişti. Öğretmenevi’ndeki törende TPAO’nun eski Ziraat Birim sorumlusu Mazhar Ekmen de kareye yansımıştı.

Editör: TE Bilişim