İKİ USTA BİR ARADA

Yıl, 1977. Yer, Adana eski Orduevi. Biri gastronomi ustası. Diğeri ise ünlü gitar sanatçısı… Batman’ın ilk lokantacılarından Abdurrahman Maltaş, askerliğini yaptığı Adana Orduevi’nde yakın arkadaşı, aslen İskenderunlu ama yılları Adana’da geçen sanatçı Kurtuluş Türkgüven idi. Gitardaki yorumu nedeniyle ünlü gitar virtüözü Carlos Santana’ya benzetilen Kurtulmuş Türkgüven, yakalandığı amansız hastalığa yenik düştü. Batman’ın marka lokantası Çömçe’nin sahiplerinden Abdurrahman Maltaş’ın, ünlü sanatçı Kurtulmuş ile Adana’daki Orduevi’nde çektiği hatıra kare.

BATMAN’IN ESKİ LOKANTACILARI

1970’li Yılların ortalarında İstanbul Kadıköy-Moda’da lokantacılık mesleğini sürdüren Batmanlı eski aşçılar bir arada. 1975 Yılında İstanbul’da Abdurrahman Maltaş, Şahin Batar ve Bedrettin Koyun, çalıştıkları küçük Çömçe lokantasında bu hatıra kareyi çekmişti. Maltaş ile Batar’ın lokanta sektöründeki hizmeti sürürken, Koyun ise İkiztepe (Gırbereşik) Mahallesi’nde yaşamını sürdürüyor.

PETROL İLKOKULUNUN İLK EĞİTİMCİLERİNDENDİ

1975 Yılında Bahçelievler Mahallesi yakınlarında yapılan Petrol İlkokulu’nun ilk müdürü merhum Davut Süslü idi. Bahçelievler’e komşu olan eğitim yuvasının etrafında ne eski spor kompleksi vardı ne de son 30 yılda gelişen Şafak Mahallesi. Okula komşu olan eski şehirler arası otogar vardı. Petrol ilkokulunun ilk öğretmenlerinden Ramazan Emlik, 5’nci sınıf öğrencilerinden Abdullah, Sami, Faruk ve Salih ile bu hatıra kareyi çekmiş. O dönemler ‘siyah’ önlüklerle okulun yolunu tutan bu öğrenciler şimdilerde 50 yaşın üstünde.

PETROL İLKOKULU ETRAFINDA TEK-TÜK YAPI VARDI

Burası Bahçelievler ile Şafak Mahallesi’nin sınırı sayılan yer. 1975-76 Eğitim-öğretim yılında açılan Petrol İlkokulu’nda eğitim görenlerin çoğu Bahçelievler Mahallesi’nde oturuyordu. Okul binasının etrafında oturan tek-tük yapılar vardı, bir de Batman’ın ‘Efsane’ Belediye Başkanı merhum Mustafa Ramanlı’nın yaptığı ilçe otogarı. Okulun ilk öğretmenlerinden Ramazan Emlik’in, 1982 yılında okuttuğu 5’nci sınıftaki öğrencileriyle çektiği hatıra kare.

ESKİ OKUL SERVİSLERİ VE ÖĞRENCİLER

Burası Batman’ın sorunsuz mahallesi Site… 1980 Yılına kadar TPAO, Site Mahallesi’nde oturan liseli gençleri Batman Lisesi ile Endüstri Meslek Lisesi’ne eski otobüslerle ulaştırırdı. Bir zamanlar ‘Aşk Gemi’si diye adlandırılan otobüsün önünde hatıra kare çeken Siteli öğrenciler arasında İhsan, Sabri Tüzüner ve Atilla Bedük de yer alıyor.

Editör: TE Bilişim