Son 25 yıl öncesine kadar Turgut Özal Bulvarı, petrol kentinin sakin bölgesiydi. Yeni semtlerin olmadığı güzergahta şimdilerde çok katlı bloklar yükseldi. Bir zamanlar kaliteli tütünüyle gündemde olan Batman’da muhtar ve ekiciler, kura heyecanı yaşardı. İşte petrol kentinin dününe dair bir kesit fotoğrafı…

BURASI BATMAN VALİLİĞİ KAVŞAĞI
Batman’ın son 25 yılda ne kadar hızla değiştiğinin bir karesi daha. Burası Valilik karşısında Safir İş Merkezi’nin bulunduğu yer. Daha önce Adliye lojmanlarının bulunduğu bu alan, sonradan İş Merkezi’ne dönüştürüldü. Şimdilerde Şekerbank Şubesinin yer aldığı bu alanda 2000’li yılların başında altyapı çalışmaları yapılmıştı. 25 Yıl öncesinde binaların yeni yükseldiği Turgut Özal Bulvarı’ndaki Valilik kavşağı, şimdilerde kentin modern kavşaklarından birine dönüştü.

90’LARDA TÜTÜNCÜLERİN KURA HEYECANI

Yıl, 1992, Yer, eski Batman Tekel Yaprak Tütün İşletme Merkez Müdürlüğü binası. Bir zamanlar kaliteli Batman yöresindeki tütünü Tekel’e teslim etmek için sıraya giren muhtar ile tütün ekicilerinin heyecanı görülmeye değerdi. Tekel’de yaklaşık 30 yıl süreyle çalışan Kadir Barış ve Şükrü Keskin’in de aralarında bulunduğu noter yetkililerinin bulunduğu heyet, tütün kurası sonuçlarını bekleyen eski Bağlar Mahalle Muhtarı Diyaeddin Toprak ve bazı tütün ekicileri objektiflerimize böyle yansımıştı.

1994 TIP BALOSU’NDA YÖNETİCİLER SAHNE

1994 Yılının 14 Mart Tıp Bayramı, TPAO Batman Bölge Müdürlüğü Kristal Park’ta kutlanmıştı. Dönemin Batman Valisi Salih Şarman, İl Sağlık Müdürü İbrahim Altınkaynak ve Emniyet Müdürü Emin Körpe eşleriyle birlikte TPAO Orkestrası grubunun müzik eşliğinde dans yaparken objektiflerimize böyle yansımıştı. SSK Batman eski Hastanesi Başhekimi merhum Dr. Yaşar Mete ile Devlet hastanesi Başhekimliği’nin de çelenkleri Kristal Park’ın salonunu süslemişti.

DEĞİŞMEYEN DDY GAR İSTASYONU

1940’lı Yılların başında yapımına başlanılan ve ilk tren seferlerinin de 1944 yılında yapıldığı DDY Batman Gar’ın da manzara hiç değişmedi. Yıllar öncesinden de şimdi de vagonlarla kömür taşımacılığının yapıldığı DDY Batman Gar’ında 1990’lı yılların ortalarında çektiğimiz karede, Batman TÜPRAŞ Rafinerisi’nin TCC kulesi de şehrin sembollerindendi. Şimdilerde o sembol yok. DDY Batman Gar’ı hariç petrol kentinin dört bir yanı değişti.

ESKİ STADYUM’UN KAPALI TRİBÜNÜ

TPAO’nun emektar sahasının ardından 16 Mayıs şehir Stadı da Batman futboluna yıllarca hizmet verdi. Şimdilerde ‘Millet Bahçesi’ne dönüştürülen eski Stadyum, Batman’ın dört eski profesyonel takım ile amatör takımların müsabakalarına ev sahipliği yaptı. 1987 Yılında resmi müsabakalara açıldığında tribünü olmayan Stadyum, 1990’ların ortalarında kapalı tribüne kavuşmuştu. İşte 30 yıl öncesinin kapalı tribünde Batman Petrolspor’un maçını izleyen bir grup futbolsever.

ESKİ PETROL’ÜN EMEKTARLARI

Batman’ın 61 yıllık kulübü Petrolspor’dan kimler geldi, kimler geçti. Sayısız futbolcunun forma giydiği, çok sayıda teknik direktör, antrenör ve idarecinin görev aldığı Kırmızı-Beyazlı ekibin 1997/98 futbol sezonunda emektarlarından bazı simalar; “Antrenör Cahit Sönmez, merhum Mahfuz Kubba, Hidayet Eren, antrenör Musa Demirci, İsmail Bezek, Sait Baymaz ve Abdulhakim Türe.” Yıllarca Petrolspor’u deplasmanlara götüren yılların kaptanı Mahfuz Kubba ve eski otobüs aracı şimdilerde yok. Karedekilerin tamamı Petrolspor’dan ayrıldı.

*Batman Petrolspor’da 1997-98 sezonunda görev alan eski idareci ve antrenörler bir arada

Editör: TE Bilişim