BİR ZAMANLAR TPAO MİSAFİRHANESİ

Yıl, 1988. Burası TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün eski misafirhanesi. 30 Yıl önce etkinliklerin adresi bu mekandı. TPAO’ya yıllarını veren iki doktor geçen hafta kaybettiğimiz Cengizhan Özer ve merhum Kadir Sungur, birbirlerinden kopmaz hekimlerdi. İşte 33 yıl önce TPAO’nun düzenlendiği etkinlikte eski misafirhanede objektiflerimize yansıyan karede yer alan merhum Cengizhan Özer, Kadir Sungur, eski Sondaj Müdürü Abdurrahman Yaşar ve eşi, Şehnaz Özer, Birsen Sungur, Ümit Yamaç ve Münevver Tengiz.

TMO SİLOLARI, ‘GAR’A KOMŞUYDU

Batman’ın ‘ilçe’ yıllarında kamu kurum ve kuruluşlar iç içeydi. TPAO, DDY Gar binasına komşuydu. Cumhuriyet meydanına yakın kamu kurumları Belediye, Kaymakamlık-Valilik-Öğretmenevi-Halk Eğitim Merkezi binasıydı. 1947’lerin başında seferlerin yapıldığı DDY Batman Garı’na birkaç yüz metre ötede Toprak Mahsulleri Ofisi vardı. Dev stok siloları da petrol şehrinin figürlerindendi. İşte DDY Batman Garı ile kentin eski figürlerinden olan TMO silolarının olduğu 90’lı yıllara ait Batman Garı. TMO alanında şimdilerde eğitim yuvası var.

YILLARINI BATMAN’A VERMİŞTİ

87 Yıllık ömrünün yarısını Batman’da geçiren ve geçen hafta kaybettiğimiz Dr. Cengizhan Özer, 1994 yılında TPAO’dan emekli olduktan sonra Ankara’ya yerleşmişti. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’ndeki eski dostlarıyla başkentte de diyalogunu koparmayan Özer, Batman’da uzun yıllar eski Endüstri Meslek Lisesi ve Batman Lisesi’nde öğretmenlik yapan emekli eğitimci Münevver Tengiz ve Cengizhan Özer’in eşi Şehnaz Özer’in bulunduğu fotoğraf karesindeki Abant hatırası. Dr. Özer’in ardından geride bu kare kaldı.

GÜZEL’İN ‘ÇAĞDAŞ’ HATIRASI

Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal döneminde Milli Eğitim Bakanlığı yapan Hasan Celal Güzel, 1995 yılında Yeniden Doğuş Partisi’ni kurdu. Güneydoğu’da ilk teşkilatını Batman’da kuran Celal Güzel’e büyük desteği Batman’ın eski politikacılarından Aydın Biçici vermişti. ‘Eski Tekel Caddesi’ olarak bilinen ‘Gülistan Caddesi’nde Batman Çağdaş’ın İdare bürosunu ziyaretinde Güzel, Yazı İşleri Müdürümüz Arif Arslan’la hatıra kare çektiğinde yanında eski Köy Hizmetleri çalışanlarından merhum Tayfur, Biçici ve bazı tanıdık simalar da dikkat çekiyor.

PETROL KENTİNİN KAVŞAKLARI DA DEĞİŞTİ

İşte Batman’ın nasıl değişim gösterdiğinin bir karesi daha. 1990’lı Yıllarda TPAO Bulvarındaki hava limanı kavşağında TÜPRAŞ Batman Rafinerisi’nin hiç sönmeyen ‘meşale’ olarak bilinen ‘Flayır’ kule maketi vardı. Daha Önce TÜPRAŞ Genel Müdürlüğü’nün yaptığı ‘flayr’ maketinde ‘Petrol kentine hoş geldiniz. TÜPRAŞ Rafineri Müdürlüğü’ yazısı vardı. Bu maket daha sonra dönemin Belediye Başkanı merhum Salih Gök tarafından kaldırılmıştı.

EMEKTAR SANATÇI

Şehmus Kalkan, Batman’ın emektar sanatçılarından. Türk Halk Müziği dallarında açılan yarışmalarda birinciliği kimseye kaptırmayan Şehmus Kalkan, 1980 ve 90’larda da kentteki etkinlik ve konserlere renk katardı. İlerleyen yaşına rağmen sesinden bir şey kaybetmeyen Şehmus Kalkan, 1988 yılında eski Kapalı Spor Salonunda yapılan ‘Ses Yarışması’nda Türk Halk Müziği dalında birinci olmuştu.

Editör: TE Bilişim