TEKEL CADDESİ’NDE KOMŞU ESNAFLARDI

İluh’lu Borak ile Siirtli Atakav ailesi, uzun yıllar ‘Eski Tekel Caddesi’ olarak bilinen şimdi ki Gülistan Caddesi’nde komşu esnaftı. 1970’lı Yıllarda o güzergahtaki tek mobilya-beyaz eşya mağazasına Atakav ailesinden Selim Atakav bakıyordu. Aynı cadde de gaz-yakıt bayiliği Borak ailesinden Bedri Borak’ın sorumluluğundaydı. Borak ve Atakav, aradan 50 yıl geçse de Batman’da halen işlerinin başındaki başarılı iş insanları konumunda.

GAZ YAKIT BAYİİ BORAK’LARINDI

Günümüzde şimdi ki 2000 İş merkezinin arka sokağındaki ilk yapı Boraklar ailesinindi. 1960 ve 70’li Yıllarda Batman’da iki elin parmak sayısından daha az olan yakıt istasyonlarından biri de Tekel Caddesi’nde Borak’lara aitti. Ortaokul yıllarında gaz yakıt istasyonundan sorumlu Bedri Borak, yeğeni Ramazan Borak’la objektiflere böyle yansımıştı.

ESKİ EVLERİN DAMLARINDA YATMA TAHTLARI

50 Yıl öncesinde de şimdilerde yaz mevsiminde bölgedeki sıcak illerin başını Batman çekerdi. Eskiden vatandaşlar ‘bol yıldızlı’ oteli aratmayan damlarda kurdukları tahtlarda yatmayı tercih ederdi. İşte Gülistan Caddesi’nin eski evlerinin damlardaki tahtların önünde poz veren iş insanı Bedri Borak ve Recep Ayrılmak’ın siyah-beyaz karesi.

SİTE CAMİİ HATIRASI

Yıl, 1980. Burası TPAO Batman Bölge Müdürlüğü tesislerinin bulunduğu Site Mahallesi. Şimdilerde ‘Merhum Korkut Özal Camisi’ adını alan kentin eski camisinin park alanında aracın önünde hatıra kare çeken Bedri Borak ve İhsan Billür, o dönemlerin gözde otomobillerinden Renault önünde.

TEKEL CADDESİ ESNAFLARI

Burası eski Tekel Cadde girişi. Arçelik Beyaz eşya mağazanın girişinde siyah-beyaz fotoğraf çekenler arasında Bedri Borak, Ali Ulu, Selim Atakav ve Hasan bey dikkat çekiyor. Şimdilerde kent merkezinde en fazla yer değiştiren güzergahlardan biri de dünün ‘Tekel’, bugünün ‘Gülistan Caddesi’ oldu.

Editör: TE Bilişim