1956’DA MEYDAN’DA İLK EV

Batman’ın ilk kasap ve tüccar-esnaflardan merhum Felek Koyuncu, 1948 yılında Siirt’ten Batman’a yerleşti. İluh Mahallesi’nde bir süre oturduktan şimdi ki Meydan Mahallesi’nde ‘Gülistan Caddesi’ olarak bilinen Eski Tekel Caddesi’nin girişinde çatısı saç-tahta-kiremitten oluşan kerpiçten ev yaptı. Kalabalık aileye sahip Koyuncu ailesi, aynı zamanda Meydan Mahallesi’nin ‘semt’ oluşmasına ilk kıvılcımı yakmıştı. Eski Belediye arkasındaki ilk bina merhum Felek Koyuncu’ya aitti. Koyuncu ailesi, 1984 yılında eski evi sattı. Şimdilerde ise o eski yapının yerini iş merkezi aldı. İş insanı Bedri Borak ile arkadaşının, 1970’li yıllarda Koyuncu ailesine ait eski evin önünde çektiği siyah-beyaz kare.

70’LERDE KAYMAKAMLIK BİNASI

Yıl, 1972. Burası Meydan Mahallesi’ndeki eski Batman Kaymakamlık binası. Şimdilerde Meydan Ortaokulu’na dönüştürülen ‘Kaymakam’lık eski binasının önünde hatıra kare çekenlerden biri başarılı iş insanı Bedri Borak, diğeri ise emekli başçavuş Şerif Gündüz. Siyah-beyaz karede görülen diğer bina ise Belediye karşısında bir zamanlar Çabuk ailesine ait kentin en yüksek binasıydı.

TEKEL CADDESİNİN KUNDURACILARI

Bir zamanlar Batman’ın Meydan Mahallesi Gülistan (Tekel) Gülistan Caddesi’nde iki elin parmak sayısı kadar esnaf vardı. Boraklar ailesinin de  gaz-akaryakıt istasyonu vardı. Yakınında ise ayakkabı imalat atölyesi ise Alboğa ailesinindi. İşte aslen İluh’lu olan başarılı iş insanı Bedri Borak’ın kundura imalatçıları Veysi ve Bülent Alboğa kardeşlerle 46 yıl önce eski Tekel Caddesi’nde çektiği siyah-beyaz hatıra kare.

ESKİ MİNİBÜS GARAJI

Yıl, 1975. Burası Meydan Mahallesi’ndeki eski ilçe minibüs garajı. Batman’dan çevre ilçe ve yerleşim birimlerine yolcu taşıyan minibüslerin simsarlığını ise merhum Seyit Ali İnsel yapardı. İşte o dönemin Meydan Mahallesi gençlerinden TPAO emeklisi Ramazan Erzik, Hayrettin Önen, eski muhasebeci Turgut Doğan ve iş insanı Bedri Borak’ın eski minibüs garajındaki hatıra fotoğraf. Karede eski simsarlardan İnsel de yer almış.

TEKEL CADDESİNDE İLK YAKIT BAYİİ

Burası şimdilerde yayaların güzergahı olan Eski Tekel Caddesi, diğer adıyla da Gülistan Caddesi. Şimdilerde kentin en işlek güzergahın girişinde ve halen Borak ailesine ait iş merkezinin yerinde 1968’de gaz-akaryakıt bayiliği vardı. Yakıt bayiliği işletmeciliğini bir süre yapan iş insanı Bedri Borak ile yeğeni Ramazan Borak, objektiflere böyle yansımıştı.

Editör: TE Bilişim