Batman’ın Öğretmenevi temelini 1970’lı yılların başında dönemin  ‘Efsane’ Belediye Başkanı merhum Mustafa Ramanlı atmıştı. Sosyal tesis olarak yapılan bina, 1980’li yılların ortalarında ‘Öğretmenevi’ne dönüştürülmüştü. Kısa bir dönem Milli Eğitim Müdürlüğü’nün de hizmet verdiği kentin eski yapılarından biri de Öğretmenevi binasıdır. İşte Batman’dan bir kesit kare…

90’LARDA BATMAN ÖĞRETMENEVİ

Yıl, 1994. Yer, Batman Öğretmenevi girişi. Uzun yıllar Cengiz Topel İlkokulu’nda öğretmen ve idarecilik yapan, şimdilerde ise emekli olan Hüseyin Akınbay, Batman Öğretmenevi Müdürlüğü’nü de yaptı. Cengiz Topel’deki eski öğretmen arkadaşları Necdet Kaya ve hayatını kaybeden Nuray Kayhan’ın da müdür yardımcılıklarını yaptığı Akınbay, 1994-96 yılları arasında Batman Öğretmenevi Müdürlüğü görevini sürdürmüştü. İşte Akınbay’ın Öğretmenevi girişinde objektiflerimize verdiği bu pozun üzerinden tam 27 yıl geçti.

ESKİ BAKAN, ARSLAN’I YALNIZ BIRAKMAMIŞTI

1996 Yılında Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin ‘Yılın Başarılı’ Gazetecisi ödülünü alan Batman Çağdaş Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Arif Arslan’ı, dönemin İnsan Hakları’ndan sorumlu Devlet Bakanı Adnan Ekmen de yalnız bırakmamıştı. Başkentte düzenlenen törende 1990’larda uzun yıllar Sabah Gazetesi’nde muhabirlik yapan Ali Eke Yılmaz ile birlikte ödül alan Arif Arslan’ın ödül sevincine ortak olan Ekmen de objektiflere böyle yansımıştı. Eski Bakan Ekmen, kısa bir süre önce yakalandığı amansız hastalığa yenik düşmüştü.

YÖNETİCİLER, TAM KADRO ETKİNLİKLERDEYDİ

Burası eski Kültür Merkezi konferans salonu. Yıl, 1997. Dönemin Batman Valisi Necati Develioğlu, Emniyet Müdürü Emin Körpe, Batman eski Meslek Yüksek Okulu eski Müdürü Ekrem Kaya, TPAO eski Bölge Müdürü Talat Atalay, Yardımcısı İsmail Bezek, Eski İl Müftüsü Cüneyt Kavşut, Tarım eski İl Müdürü Erdal Özer, Batman eski Özel İdare Müdürü merhum Muaffak Özsoy,  Batman eski Milli Eğitim Şube Müdürlerinden Kadir Banlı’nın da aralarında bulunduğu kalabalık topluluk, tam kadro etkinliklere katılmıştı.

TPAO’DA ‘EFSANE’ MÜDÜR’DÜ

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü görevini 10 yıl sürdüren, 1976 yılında da petrol mühendisliğinin ilk yıllarında da Batman’da göreve başlayan Mehmet Yamaç, petrol kentini bugünlere getiren kurumda ‘İz’ bırakan yönetici olmuştu. İşte 1988 Yılında Batman Çağdaş’ın kuruluş yıldönümünün yapıldığı Park Restoran da merhum Yamaç’ın yanına oturanlardan Batman’ın son İlçe Emniyet Müdürü Süleyman Başgör ve İzmir’de yaşamını sürdüren Prof. Dr. Ramazan İnci dikkat çekerken, Yamaç’ı dinleyen eski garsonlardan Hüseyin Soysal ve Abdullah Özdemir de 33 yıl öncesinin karesinde yer almış.

BİR ZAMANLAR TPAO SİNEMASI

1955 Yıllardan sonra kurulan TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’ndeki kapalı ve yazlık sinema hafta sonları mühendisler ile TPAO’da çalışan personel ile ailelerin ilgi gösterdiği mekanlardandı. 2000 Yılı öncesine kadar gösterime yeni giren yeni filmlerin gösterildiği ve TPAO’daki etkinliklerin yapıldığı Kapalı Sineması dolup taşardı. İşte 1997 Yılında dönemin Bölge Müdür Yardımcıları Nahit Aydın, merhum Mustafa Kart ve petrolcü ailelerinin bulunduğu konforlu sinemadan bir kare.

90’LARIN ORTASINDA ATATÜRK BULVARI

Yıl, 1996. Burası Atatürk Bulvarı’nın girişi. Basın kavşağında Yılmaz Center İş merkezi henüz inşaat halindeydi. Yaya üst geçidin kurulduğu eski PTT-Telekom binası önünde görünmez kazalar yaşanmıştı. Çok katlı apartmanların yapımına başlanıldığı Atatürk Bulvarı da petrol kentinin hızla değişim gösterdiği adreslerden biri oldu.

Editör: TE Bilişim