İLK BAŞKAN’IN SİTE HATIRASI

Batman’ın ilk Belediye Başkanı Sait Ramanlı idi. İki dönem ‘Başkan’lık yaptıktan sonra yerine oğlu avukat Mustafa Ramanlı seçilmişti. 1955-1968 yılları arasında belli aralıkla Başkanlık yapan merhum Sait Ramanlı, ilk başkanlık yıllarında TPAO’nun Site Mahallesi’ndeki ‘yeşil kuşak’ projesini hayata geçiren dönemin petrolcülerine destek vermişti. Merhum Ramanlı’dan sonra büyük oğlu Mustafa Ramanlı da 1968 ile 1977 yılları arasında Batman Belediye Başkanlığı görevinde bulunmuştu.

TPAO’DA BİR DÖNEMLER İDARİ İŞLER

Yıl, 1984. Burası TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün eski İdari İşler Şefliği önü. TPAO Beyaz Saray binasına komşu olan eski İdari İşler Şefliği yerinde ‘İş Güvenliği’ne dönüştürüldü. Uzun yıllar TPAO’da çalışan Faik Akay, 1990’ların başında emekliliğe ayrıldıktan sonra İzmir’e yerleşti. Akay’ın eski iş güvenliği önünde bu hatıra karesi kaldı.

BURASI BATMAN’IN GÖBEĞİ OLDU

1970’li Yılların başında şimdi Turgut Özal bulvarı, Dörtyol’un olduğu ‘kavşak’ manzarasından siyah-beyaz bir kare. Komşu iller ‘Siirt, Mardin, Bitlis ve Diyarbakır’ yönünü gösteren tabelaların önünde hatıra kare çeken Edip Korucu’nun eski Batman girişindeki kavşak manzarasının üzerinden tam 50 yıl geçti. Bu kavşak, şimdilerde petrol kentinin gözde yerlerden biri oldu.

JAPON PASAJI’NIN YERİNDE İLK FOTOĞRAFÇI VARDI

Burası 2’nci Cadde’nin girişindeki bir zamanların ünlü elektronik eşyanın satıldığı Japon pasajı. 1960’lı Yıllarda kerpiç evlerin bulunduğu Japon iş merkezinin bulunduğu alanda, ilk fotoğrafçılardan biri de fotoğraf sanatçısı İrfan Tapan’ın ağabeyi Cihan Tapan’a ait ‘Foto Moda’ adlı fotoğraf stüdyosu idi. İşte 60 Yıllarda resmi bir bayram töreninde 2’nci Cadde de geçen Batman’ın eski liseli öğrencileri.

BATMAN’DA PALEONTOLOJİ LABORATUVARI

TPAO Eski Genel Müdürlerinden İsmail Kafesçioğlu’nun eşi Nurten Kafesçioğlu 1963 yılına kadar görev yaptığı  Batman Paleonlotoji Laboratuvarında görev yapan eski emekçiler; “Necdet Solak, Fikriye Güngör, Yalçın Güneri, Sami Siler, Aynur Uyar, Ercan Öztümer ve Güngör Özyeğin.” 1965 Yılından sonra Paleonotoloji Laboratuvarı Ankara’ya taşınmıştı.

BATMAN’I UNUTAMAYAN PETROLCÜLERDİ

TPAO’da ilk petrolcüler olarak bilinen Mithat Tolgay, İsmail ve eşi Nurten Kafesçioğlu, 1955 ila 1963 yılları arasında Batman’da görev yaptı. Batman’da en güzel günlerinin geçtiğini dile getiren TPAO eski Genel Müdürü İsmail Kafesçioğlu, şunları anlatıyor; “1963 Yılında Batman’dan tayinim Ankara’ya çıktı. Eşimle gözümüz yaşlı bir şekilde ayrıldık. Çünkü petrol kenti Batman’ı çok seviyorduk. O yıllarda Batman çok şirin bir petrol kasabasıydı. Kısacası Batman’da çok güzel yıllarımız geçti.”

Editör: TE Bilişim