1980’LERİN KONFORLU OTOBÜSLERİ

1980’lerde Batman’da Şehirler arası seyahat daha çok 302 Mercedes’lerle yapılırdı. O dönemlerde trafiğe yeni çıkan Mercedes marka otobüsle yolculuk yapmak yerdeki hava yolları seyahati gibiydi. Batman’ın tanıdık simalarından iş insanı Şehmus Kesebir, 1987 yılında İstanbul yolculuğuna çıkarken ‘Midyat Seyahat Firması’nın 302 Mercedes otobüs önünde çektiği hatıra kare.

ESKİ MARANGOZ USTALARI

Yer; eski Midyat Garajı. Yıl, 1988. Batman’ın eski mobilyacıların adresi Midyat Garajıydı. Kentte eski mobilyacıların dayanışması mükemmeldi. İşte 1980’lerin emektar mobilyacılarından Şehmus Akçay ve meslektaşı Abdüş Gökçe’nin, Midyat Garajı’ndaki atölyenin önünde çektikleri fotoğraf.

BATMAN ESKİ ŞEHİRLERARASI OTOGARI

Burası Şafak Mahallesi’ndeki eski ‘Şehirler arası oto garı.’ Şimdilerde SGK ile İş-Kur binasının olduğu yerin dili olsa da şehirler arası seyahat ederleri anlatsa. 1985 Yılında vatani görevini yapmak için babası merhum Nezhet Ustabaşı, Turan Rende, merhum Faik Akay, kardeşi Bülent Ustabaşı ile vedalaşan Şehmus Ustabaşı, İzmir’in yolunu tutmadan önce çektiği hatıra karenin üzerinden  tam 37 yıl geçti.

ESKİ KRİSTAL PARK PERSONELİ

Yıl, 1994. Yer, TPAO Kristal Parkı. Kazan Dairesindeki görevlilerden Abdurrahman Çetin, Necat Ediz, Veysi Tekin, Veysi Küçükaslan ve TPAO emeklisi-gazeteci Şehmus Ustabaşı’nın da aralarında bulunduğu eski emekçilerin tamamı şimdilerde TPAO’dan emekli oldu.

KAR-KIŞ DİNLEMEYEN PETROLCÜLERDİ

Yıl, 1984. Bir kış günü. Zor koşullarda bölgede petrol aramalarını karış karış gezen eski petrolcüler, ‘kar-kış’ demeden petrol üretiminin artışı için yeni sahaları keşfederdi. Batı Raman Dağı’nda bir araya gelen eski petrolcülerden Yılmaz Kayatürk, Süreyya Ekim, Okan Özdemir, Selahattin Özkan ve Ahmet Bayazıt’ın bulunduğu heyette ilk petrolcülerden bazı simalar şimdilerde aramızda değil.

PETROLCÜLERİN UNUTAMADIĞI İSİMLERDİ

1960’larda TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün Sondaj Müdürü Melih Genca idi. 1980’lerin Bölge Müdür Yardımcısı ise Adnan Gümüştaş’tı. İki isim de petrolcülükte iz bırakan simalardı. Aramızda olmayan Melih Genca’nın adı TPAO Kapalı Spor salonunda yaşıyor. Gümüştaş’ın adı ise unutuldu.

Editör: TE Bilişim